Recuperen documents antics en les obres de restauració de Sant Martí de Tost
Un avís veïnal ha permès localitzar papers oficials que fins ara havien estat guardats entre les voltes de la coberta. Entre els textos hi ha referències al cadastre, als impostos i als caps de casa del segle XVIII a la vall
L'inici de les obres de restauració de l'església de Sant Martí de Tost han deixat al descobert una sèrie de documents antics del nucli, que ara han estat ingressats a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell perquè es documentin i restaurin. La troballa es va produir casualment quan una jove estudiant amb vincles familiars a la vall, Isabel Vila, va advertir diumenge de la presència dels papers en un contenidor d'obra, atès que fins ara havien estat guardats a la teulada del temple.
Bona part dels documents no estaven en gaire bon estat de conservació, tenint en compte el lloc on es guardaven, però tot i així s'ha aconseguit preservar-los gràcies a aquest avís. En declaracions a RàdioSeu, l'alcaldessa de Ribera d'Urgellet, Josefina Lladós, ha subratllat que de fet es desconeixia l'existència d'aquest fons i troba lògic que els obrers no donessin importància als papers, però valora positivament que gràcies a l'avís veïnal s'hagin pogut recuperar. Lladós ha posat l'accent en el fet que tot plegat s'emmarca en l'inici d'"unes obres llargament esperades" com són les de la recuperació del principal element patrimonial de la vall de Tost, l'església de Sant Martí. Els primers treballs que s'hi duen a terme són la reforma de la coberta i l'apuntalament exterior, ja que l'edifici estava força abandonat.
Tècnics del Bisbat d'Urgell, que coordina les obres, s'han encarregat de recollir els documents i posar-los a disposició de l'Arxiu Comarcal. De la primera recerca se'n desprèn que s'hi pot trobar documents de valor per conèixer el passat quotidià del municipi, molts d'ells datats del segle XVIII . És el cas de tràmits del cadastre, rebuts, referències de caps de casa i alguns documents eclesiàstics.
Josefina Lladós subratlla que, tal com els ha corroborat l'arquitecte del Bisbat, Antoni Fiol, "la documentació estava mig amagada entre dues voltes i era difícil pensar que allà es podia trobar això; va aparèixer barrejada entre terra i runa". Per això, Lladós considera que no hi ha hagut en cap cas una mala actuació per part de ningú i celebra que s'hagi trobat aquest fons que, en cas de no iniciar-se la restauració, probablement ja s'hauria perdut, tenint en compte l'estat de degradació en què es troba.
L'església de Sant Martí de Tost, consagrada ara fa gairebé deu segles (l'any 1040) es troba en l'antic poble del mateix nom, avui despoblat, i prop de les ruïnes del castell. És bàsicament un edifici gòtic i posterior que conserva alguns elements d'època romànica. Les dovelles de la porta presenten un tret característic de l'arquitectura del segle XI, alternen gres vermell i pedra calcària blanca amb intenció decorativa. El baldaquí del segle XIII provinent d'aquesta església està dividit entre el Museu Episcopal de Vic i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.