Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Recuperen restes òssies en una fossa franquista al cementiri de Tremp

Recuperen restes òssies en una fossa franquista al cementiri de Tremp

El cos podria correspondre a un home que va morir a les dependències policials l'any 1948 i tot seguit va ser inhumat. El Govern contacta amb els possibles familiars per confirmar la identitat de la víctima
Exhumació a Tremp (Foto: Gencat)
05/10/2016 10:30

El Govern ha recuperat les restes òssies d'una fossa comuna de la dictadura franquista al cementiri de Tremp. Les excavacions es van iniciar al mes de juny i han permès recuperar les restes òssies d'una persona inhumades al 1948, que podrien correspondre amb les d'una persona acusada de col·laborar amb els maquis i que va morir a les dependències policials de Tremp.

Les excavacions s'han dut a terme els dies 3 i 4 d'octubre i s'han desenvolupat a partir de quatre fases. En primer lloc, s'han recollit les mostres genètiques i s'ha fet una entrevista amb els possibles familiars. En segon lloc, s'ha fet una prospecció, excavació i exhumació, i estudi de les restes òssies encapçalades per un arqueòleg i dos antropòlegs. En les pròximes setmanes es farà l'extracció i anàlisis genètic de les restes i encreuament de dades per tal de verificar la identitat de les restes exhumades.

El Departament d'Afers Exteriors, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i el Parlament i en col·laboració amb l'Ajuntament de Tremp, va documentar exhaustivament el cas i va determinar la localització exacta de la fossa dins del cementiri del municipi. Segons la petició dels possibles familiars, el desaparegut va ser detingut sota l'acusació de col·laborar amb el maquis, i va morir en estranyes circumstàncies a les dependències policials de Tremp, el 12 de desembre de 1948. L'endemà va ser inhumat en una fossa al cementiri del municipi.

Moltes fosses franquistes al Pirineu i a l'Ebre

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va anunciar al juliol que el Govern també està actuant en la localització de diverses fosses al Pallars Sobirà i a Terres de l'Ebre, on el franquisme es va acarnissar especialment amb els desafectes al règim després de la guerra. Cal recordar que la majoria de fosses civils resultants de la repressió estan localitzades als territoris de l'Ebre i el Pirineu.

El Departament també va encarregar el passat juliol a la Universitat Rovira i Virgili la realització d'un estudi, que ja està en marxa, per geolocalitzar i documentar totes les fosses del període de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre, que inclourà el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i també el Priorat.

Mostrar formulari de contacte