Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reobert l'aeroport Pirineus – La Seu d'Urgell

Reobert l'aeroport Pirineus – La Seu d'Urgell

La inauguració ha anat a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, acompanyat del conseller de PTOP, Joaquim Nadal La instal.lació es destina a vols privats però no es descarta ampliar la pista per acollir en un futur vols comercials
Aeroport - Inauguració
04/06/2010 14:43

L’aeroport Pirineus-La Seu d’Urgell ha de servir per dinamitzar el turisme i el desenvolupament econòmic de les comarques de muntanya. Així ho ha afirmat avui en la inauguració del camp de vol pirinenc el president de la Generalitat, José Montilla, que ha qualificat la infraestructura “d’oportunitat”, en un moment en què el Pirineu ofereix una oferta turística menys estacional i disposa de millors comunicacions.

Els treballs per a posar a punt l’aeroport han comportat un cost d’2,9 MEUR. A l’acte d’inauguració també hi han estat presents el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Ramon Fierro; l’alcalde de la Ribera d’Urgellet, Antoni Capdevila; i el ministre de Turisme d’Andorra, Claudi Benet, entre d'altres personalitats polítiques i socials.

L’aeroport de Pirineus - la Seu d’Urgell es configura com un element clau per a facilitar l’accessibilitat còmoda i ràpida fins a les comarques de muntanya i els Pirineus. Aquesta infraestructura a partir d’ara acollirà vols d’aviació general i també es podrà utilitzar en cas d’emergència. Així, serà un aeròdrom de vols privats i té capacitat per donar cabuda a aeronaus de fins a 17.5 metres de longitud, per a 8 -10 persones, aproximadament.

La primera fase d’ampliació de la infraestructura serà la construcció d’hangars. De moment, malgrat que el termini restarà obert fins el 10 de juny ja s’han rebut 9 peticions, tant de diferents Aeroclubs com de particulars. Les parcel•les de cada hangar seran de 19 per 25 metres i 15 per 10 metres. Ja s’ha decidit que el número total d’hangars serà de 15, a causa de l’alta demanda. L’adjudicació definitiva haurà de seguir un procés de concurrència pública formal.

L’aeroport s’obre de nou

L’aeroport de Pirineus - la Seu d’Urgell està situat entre els termes municipals de Montferrer i Castellbò i Ribera d’Urgellet, a la comarca de l’Alt Urgell. Aquest aeroport propietat de l’empresari Josep Betriu va ser inaugurat el 29 de juliol de 1982 amb un vol d’Aviaco Barcelona-La Seu d’Urgell i va funcionar regularment per a vols comercials fins al 1984, any en que es va posar en marxa el túnel del Cadí.

La infraestructura va estar operativa per a vols d’aviació general i helicòpters fins al 2007. Fa tres anys la Generalitat va comprar per 8 MEUR l’aeroport, que es trobava en unes condicions deficients. Llavors, es va tancar per raons de seguretat, amb la voluntat de dur a terme la seva rehabilitació per a reobrir-lo més endavant.

En aquest sentit, el Govern ja el va incloure al Pla d’aeroports de Catalunya i va aprovar la redacció del seu Pla Director Urbanístic Aeroportuari i la seva documentació ambiental estratègica, que és la nova figura urbanística descrita a la Llei d’Aeroports recentment aprovada. Aquest PDUA que s’està redactant actualment definirà els objectius i actuacions a mitjà i llarg termini a desenvolupar per anar consolidant aquest aeroport.

Ampliació futura sense afectar terrenys de particulars

Està previst, si el PDUA així ho estima, que l’aeroport es pugui ampliar en un futur sense que això obligui a expropiar els terrenys que l’envolten. Només afectaria a les hectàrees que avui pertanyen a la Generalitat i que ja formen part d’ aquesta infraestructura. Quedarien fora tots els terrenys dels particulars que el pla especial vigent havia afegit com a futur desenvolupament de l’aeroport i que havia generat preocupació a la comarca.

Per a l'ampliació es tindria també molt en compte la col.laboració andorrana, tot i que el conseller de PTOP, Joaquim Nadal, ha volgut deixar clar que és la Generalitat la que assumeix la iniciativa. "Serà més fàcil si ho fem junts, així aconseguiríem un aeroport al servei de tot el Pirineu i del Principat en tot allò en què no té cobertura", ha afirmat.

Mostrar formulari de contacte