Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Rescaten prop de 2.500 truites al canal de Sossís en el marc del buidatge de manteniment de la central

Rescaten prop de 2.500 truites al canal de Sossís en el marc del buidatge de manteniment de la central

És l'operació més important que es fa a Catalunya per preservar aquesta espècie autòctona. L'actual règim de nevades i pluges, més irregular, provoca que una davallada important del nombre d'alevins

Acció de rescat de truites al canal de Sossís (Foto: ACN)
Acció de rescat de truites al canal de Sossís (Foto: ACN)
29/08/2024 09:00

Les tasques de manteniment de la central hidroelèctrica de Sossís han inclòs enguany el rescat prop de 2.500 truites i d'altres espècies del canal que porta aigua a la instal·lació, gestionada actualment per ENGIE. L'operació es fa cada any i s'allarga durant tres dies en què tècnics especialitzats recorren els 6 quilòmetres del canal per capturar els exemplars i després els Agents Rurals els alliberen al Noguera Pallaresa entre Llavorsí i la Pobla de Segur.

El manteniment es fa a finals d'estiu, tot aprofitant que és el moment en què baixa menys aigua pel riu. En aquest cas l'aigua hi arriba a través d'un canal de 6 quilòmetres de llargada que neix al curs de la Noguera Pallaresa, al pas per aquest petit nucli del municipi de Conca de Dalt, i arriba fins a la central on la força de l'aigua serveix per fabricar electricitat. Segons ha explicat a l'ACN Josep Maria Puigarnau, agent major de fauna salvatge, com que és un "canal natural" hi ha una gran quantitat de truites. De fet, assegura que aquest és el rescat de truites més gran que es fa a Catalunya, amb l'afegit que es tracta d'una zona considerada com a reserva genètica d'aquesta espècie.

Segons els Agents Rurals, les truites que es retiren d'aquest canal són molt importants perquè es tracta d'una espècie autòctona mediterrània, a diferència de l'atlàntica que es va introduir fa anys per compensar la caiguda poblacional. La truita mediterrània té unes característiques de major resistència i adaptació a les variacions de canal que poden patir els rius en aquesta latitud del continent. Les truites fan cap en aquest canal perquè s'hi troben bé, atès que la central té una captació de 16.000 metres cúbics per segon, per la qual cosa moltes vegades hi ha més aigua al canal que a la mateixa Noguera Pallaresa.

El rescat de les truites a Sossís el fan tècnics d'una empresa especialitzada i és "complex", per la qual cosa es fa durant 3 dies. Tan bon punt s'ha buidat el canal i només queda una petita làmina de poc més d'un pam d'aigua, es fa el recorregut per diferents trams. Es van fent petites descàrregues elèctriques per atordir els peixos i poder-los capturar millor amb xarxes. Posteriorment es posen en cubells i d'aquí cap a uns contenidors més grans que estan oxigenats i llavors es traslladen riu amunt per ser alliberats.

El resum final del rescat ha estat de 1.567 truites comunes mediterrànies, 914 barbs cua-roig, 3 crancs de riu ibèric, 1 truita arc iris i  8 truites atlàntiques.

El canvi climàtic afecta la fresa dels ous

Segons Josep Maria Puigarnau, el canvi climàtic ha provocat l'evolució de la fresa dels ous de les truites la passada primavera. Les abundants nevades de l'hivern van venir precedides de fortes pluges que van provocar un creixement sobtat del riu que va passar de 3 a 50 metres cúbics per segon en un moment en què els ous estaven a punt d'eclosionar. Això ha derivat en una caiguda important del nombre d'alevins i si l'any passat se'n van recuperar uns 4.000 enguany no se n'espera salvar poc més de 700.

Puigarnau hi afegeix que aquesta circumstància no és "dramàtica", perquè no és un fet que passi habitualment, però si que estan comprovant que amb el canvi climàtic els episodis de pèrdues de fresa s'estan repetint.

Mostrar formulari de contacte