Restauren la portalada romànica de l'església de l'Assumpció de Cóll, a la Vall de Boí
El Departament de Cultura hi ha invertit uns 52.000 euros
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha finalitzat la restauració de la portalada i dels paraments de la façana de l'església romànica de l'Assumpció de Cóll, a l'Alta Ribagorça. La intervenció s'ha centrat en la portalada de pedra, en el parament de carreus i en la finestra circular de la façana principal.
Abans de la intervenció de restauració, el Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura va dirigir diversos arranjaments de conservació preventiva a l'edifici, concretament, la rehabilitació de cobertes i l'estabilització dels dos contraforts. L'obra ha comptat amb un pressupost de 51.988 euros i s'ha realitzat en el marc del Programa Romànic Obert.
Després de la intervenció arquitectònica, en aquesta actuació s'ha donat molta importància als estudis previs duts terme per tal d'assegurar i garantir els tractaments aplicats, donades les condicions climàtiques extremes i la seva relació amb les causes de degradació del material constructiu.
El procés de conservació i restauració ha consistit en diversos processos, que van començar amb una neteja mecànica i amb l'eliminació del substrat microorgànic, mitjançant un biocida. Seguidament, s'han dut a terme neteges en sec amb microprojecció i neteges humides mitjançant apòsits químics. A continuació, s'ha dut a terme la dessalinització de manera puntual i localitzada.
Un cop duts a terme aquests processos de neteja, s'ha consolidat la pedra mitjançant el producte recomanat en base a les analítiques, exclusivament sobre les zones disgregades, i evitant fer tractaments integrals. Finalment, mitjançant la reintegració cromàtica, s'han tractat algunes zones per tal d'homogeneïtzar-les amb les parts originals, a partir de veladures d'aigua de calç i pigments de terres minerals.
Descripció historicoartística
La portalada, del segle XII, la formen una doble arquivolta d'arc de mig punt, dos parells de columnes disposades a cada costat de la porta, en gradació, i a l'extradós hi ha un fris escacat. A cada columna li correspon un capitell decorat: els dos exteriors tenen detalls vegetals (plantes d'estil lanceolat) i els dos interiors presenten decoració zoomòrfica i humana.
En el capitell dret, hi apareix un personatge centrat que lluita amb dos animals, probablement lleons, mentre que en l'esquerre sembla que la lluita s'hagi acabat: els lleons unifiquen el seus caps i l'home apareix abatut al terra.