Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Entren en vigor les restriccions d'activitat a bona part de l'Alt Urgell a causa de l'onada de calor

Entren en vigor les restriccions d'activitat a bona part de l'Alt Urgell a causa de l'onada de calor

Suspeses les acampades, limitació de l'oci i de l'activitat agrícola amb maquinària. Els municipis afectats són Bassella, Cabó, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Oliana, Organyà i Peramola
Mapa de risc d'incendi a Catalunya
12/08/2021 10:45

El Govern català ha cancel·lat les acampades i rutes del lleure juvenil, ha suspès les activitats esportives en el medi natural i l'activitat agrícola amb maquinària, exceptuant la recollida de fruita, entre les 10 del matí i les 8 del vespre a Bassella, Cabó, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Oliana, Organyà i Peramola. Les restriccions també afecten Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Sant Esteve de la Sarga i Talarn, al Pallars Jussà, inclosos en una llista de 279 municipis de 24 comarques amb alt risc d'incendi a Catalunya.

Així mateix, en els nuclis en risc 3 del Pla Alfa, s'ha suspès el transport en zona forestal i els treballs en línies elèctriques no essencials, a més del manteniment i les obres en infraestructures i vies, exceptuant intervencions indicades per Trànsit. Tampoc es pot accedir amb mitjans motoritzats al medi natural, a excepció dels residents i treballs inajornables.

Les mesures estaran vigents 5 dies, fins al 17 d'agost, a partir de la publicació de la resolució, que s'ha fet aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat. El text concreta que la suspensió de les acampades i les rutes i la restricció de les activitats de les cases colònies a l'entorn immediat entraran en vigor divendres al migdia.

Cal recordar també que els Agents Rurals han tancat per l'onada de calor i l'alt risc d'incendi forestal els accessos a la Serra del Montsec, la Baronia de Rialb, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, el Parc Natural de la Serra de Montsant i l’Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar.

Col·laboració de la pagesia

Josep Miró és un dels molts pagesos catalans que aquest dijous ha tancat tota la maquinària agrícola al magatzem per complir amb la nova normativa que prohibeix fer tasques al camp per minimitzar el risc d'incendis. Aquest pagès de Talarn, conscient del perill, ha dit que no utilitzarà tractors, desbrossadores i altres fins a nova ordre, "pel bé del país". Segons ha explicat a l'ACN, el mínim frec de la maquinària amb una pedra ja fa saltar una espurna que es pot convertir ràpidament en un incendi.

Mentrestant, els Agents Rurals han intensificat els controls i han recorregut els municipis afectats per les restriccions informant pagesos i operaris de la construcció. Els pocs pagesos que s'han trobat estaven acabant de llaurar els marges dels camps a tocar d'algunes poblacions com ara Suterranya. Se'ls ha deixat acabar la feina i se'ls ha comunicat que després havien de parar les tasques agrícoles amb maquinària.

Molts pagesos són conscients de com de sec està el terreny i, per aquest motiu, ja van llaurar els marges dels camps propers a les poblacions un cop finalitzada la collita.

Intervencions

Entre les intervencions, els agents han parlat amb els operaris que han trobat treballant aquest dijous en municipis com ara Guàrdia de Noguera (Pallars Jussà), a la vora la carretera C-13, i els han obligat a aturar les obres fins a nova ordre. També a tocar d'aquesta carretera, a Palau de Noguera (Pallars Jussà), han notificat de les mesures vigents a uns operaris de la via del tren Lleida-la Pobla de Segur.

Paral·lelament, els Agents Rurals també han tancat tots els accessos al medi natural de la zona sud del Pallars Jussà, concretament els camins que donen a la comarca de la Noguera. Tot i que algunes de les quinze zones de barbacoes de la comarca ja estaven tancades, s'han assegurat que estiguessin totes precintades per evitar focs.

Limitacions als parcs naturals

A més a més, malgrat trobar-se en zona 2 del Pla Alfa, el Parc Natural de l'Alt Pirineu també ha explicat que a causa de l'onada de calor i el perill de foc s'ha recomanat als visitants de Sant Joan de l'Erm que no surtin de l'àrea d'esbarjo i refugi de la Basseta si no és per un motiu justificat. A la zona també s'han clausurat les barbacoes.

 


Mostrar formulari de contacte