Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Restringida la circulació motoritzada als camins de la vall de Santa Magdalena de l'1 de novembre al 31 de maig

Restringida la circulació motoritzada als camins de la vall de Santa Magdalena de l'1 de novembre al 31 de maig

El PN de l'Alt Pirineu i els ens locals de la zona, a cavall de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà, ja han senyalitzat els punts on es limita l'accés als vehicles. En la mesura hi prenen part les EMD de Castellbò, Civís, Os de Civís, Ars i Asnurri

28/10/2020 12:55

Les Entitats Municipals Descentralitzades de Civís, Os de Civís, Ars i Asnurri (al municipi de les Valls de Valira) i l'EMD de la Vila i Vall de Castellbò (Montferrer i Castellbò, juntament, amb els ajuntaments pallaresos de Farrera i de Llavorsí, restringiran el trànsit motoritzat a bona part dels camins de la vall de Santa Magdalena entre l’1 de novembre i el 31 de maig. La limitació afecta els camins i vies rurals de la xarxa primària considerats d’alta muntanya, dels quals són titulars, i que transcorren dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu, entre l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà.

La decisió de regular els accessos de la vall de Santa Magdalena durant aquest període la va aprovar la Junta Rectora de 13 de desembre de 2018, però serà ara quan es farà efectiva. Els detalls han estat consensuats amb l’òrgan gestor del Parc.

La restricció respon d'una banda a la seguretat, per la presència freqüent de neu o gel durant aquesta època, però també a la conservació de la via, perquè la circulació de vehicles vinguts d'altres municipis o comarques -o bé d'Andorra, que és a poca distància- malmet el ferm durant els períodes em què el terreny està molt humit. També es vol "minimitzar l’afectació de la circulació motoritzada" pel seu efecte en la fauna amenaçada "durant un període crític de l’any en què disposen de poc aliment o estan en fase de reproducció, especialment el gall fer a la primavera", segons afirmen des del parc natural.

Les vies de la xarxa primària afectades per aquestes restriccions ja s’han senyalitzat. També s’hi han instal·lat tanques basculants amb tancament de clau de rosca per impedir el pas dels vehicles.

Excepcions

Aquestes restriccions no afecten els propietaris de les finques que es trobin dins l’àrea restringida. Les altres excepcions són: el veïnat beneficiari dels béns de les forests de titularitat comunal; el desenvolupament de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals; vehicles d’emergències, i els serveis públics, entre d'altres.

Les persones que necessitin tenir accedir temporalment a la zona restringida temporal, poden sol·licitar permís al seu ajuntament o entitat municipal descentralitzada. També hi tenen accés les persones amb mobilitat reduïda i les que realitzin activitats de recerca. En aquests casos, cal demanar l’autorització a l’òrgan gestor del Parc Natural.

Les entrades a la xarxa secundària de la mateixa zona, principalment ramals secundaris sense connexió, estan des d'ara restringides a la circulació motoritzada durant tot l’any, amb les mateixes excepcions.

Evitar actituds il·legals als camins

Entre els objectius d'aquestes limitacions hi ha, asseguren, "evitar algunes actituds il·legals observades a la zona", com ara "persones circulant amb quads i buguis a gran velocitat, circulant camp a través, per vials prohibits i senders, conduint de forma imprudent, o amb més vehicles dels permesos". El Parc Natural n'ha mostrat diversos exemples amb vídeos publicats a la plataforma YouTube.

Per facilitar el coneixement d’aquestes normes, s’ha elaborat un fulletó divulgatiu. Paral·lelament, és previst que tant el Cos d’Agents Rurals, el cos de Mossos d’Esquadra i el SEPRONA de la Guàrdia civil vetllin pel compliment d’aquestes restriccions.

Des de les institucions locals s'ha aprofitat per recordar que les normes generals de circulació motoritzada al Parc i, en general, al medi natural continuen plenament vigents:

  • Es prohibeix la circulació motoritzada camp a través o fora dels camins delimitats a aquest efecte i pels tallafocs, les vies forestals d'extracció de fusta i els camins ramaders, i pel llit sec i per la làmina d'aigua dels rius, torrents, llacunes, embassaments i tota mena de corrents d'aigua.
  • En absència de senyals que estableixin limitacions específiques, la velocitat màxima de circulació pels camins i vies rurals és de 30 km/h.
  • Diversos vehicles motoritzats, de mutu acord i sense finalitat competitiva i que segueixen el mateix itinerari, poden circular com a màxim en grups de 7 motocicletes i/o ciclomotors junts o 4 vehicles, en el cas de la resta d'automòbils. Els grups de vehicles han de circular separats un mínim de 600 m entre ells.
  • En els casos de circulació motoritzada organitzada, cal fer una comunicació a través dels consells comarcals, si el recorregut afecta també altres vies fora del Parc, o directament a l’òrgan gestor del Parc, si afecta camins exclusius  del Parc. En ambdós casos, cal pagar la taxa corresponent als ajuntaments de Farrera i Valls de Valira i cal un informe favorable previ per part de l’òrgan gestor del Parc, que pot establir limitacions al recorregut.
  • Mapa amb les restriccions a camins de la Vall de Santa Magdalena (TES)
    Mapa amb les restriccions a camins de la Vall de Santa Magdalena (TES)
  • Senyal de limitació de trànsit a la vall de Santa Magdalena (PN Alt Pirineu)
    Senyal de limitació de trànsit a la vall de Santa Magdalena (PN Alt Pirineu)

Mostrar formulari de contacte