Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reunió a Andorra per definir protocols per a l’estudi de la contaminació plàstica als rius d’alta muntanya

Reunió a Andorra per definir protocols per a l’estudi de la contaminació plàstica als rius d’alta muntanya

La trobada l'han duta a terme els socis del projecte Plastic0pyr, emmarcat en el programa Interreg POCTEFA
Projecte Plastic0pyr (Foto: Govern d'Andorra)
04/09/2020 16:50

Els socis que formen part del projecte Plastic0pyr s’han trobat a Andorra aquesta setmana per definir els protocols pel desenvolupament del treball de camp de l'estudi, que se centra l'anàlisi de la contaminació plàstica en ecosistemes fluvials d’alta muntanya, com ara rius o rierols, a través de diferents punts de mostreig i el posterior anàlisi de l’aigua obtinguda.

El projecte Plastic0pyr, ‘Estratègies de muntanya per a la reducció de la contaminació dels plàstics i la millora de la qualitat ecològica i els serveis mediambientals dels rius de muntanya’, s’emmarca en el Programa Operatiu de la UE de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (Interreg POCTEFA). La zona de l’estudi del projecte són espais naturals situats en els Pirineus de territori espanyol, Andorra i França.

Els resultats esperats són el desenvolupament d’eines que permetin avaluar i divulgar l’impacte ambiental dels plàstics sobre els ecosistemes fluvials, la reducció de la producció de residus i la millora de la seva gestió, així com la participació de la ciutadania dins la investigació de la contaminació pels plàstics i la creació de models d’aprofitament i substitució auto-sostenibles.

Protocols comuns

Cal recordar que l’objectiu del Interreg POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera entre els tres països. De fet, entre els socis i associats del projecte es poden comptar el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) d’Espanya o el Centre Nacional per a la Investigació Científica (CNRS) de França, les universitats de Barcelona, Girona i Clermont Auvergne, el Govern d’Andorra i altres administracions públiques dels països veïns.

Així doncs, tal com ha explicat la coordinadora del projecte, Helena Guasch, el taller a Andorra ha servit per establir “protocols comuns” en els tres països, el que representa compartir estratègies de gestió i una major interacció entre les parts que comparteixen objectius, maximitzant les sinergies positives.

Guasch ha destacat que el Plastic0pyr, a més de la intervenció relacionada amb el mostreig en zones fluvials, comprèn també altres accions, com per exemple l’anàlisi del cicle de vida dels plàstics, el foment de l’economia circular i la participació la ciutadana a través de la creació de protocols “perquè ells mateixos puguin aportar dades sobre la contaminació de plàstics”. La coordinadora assenyala que es vol "compatibilitzar el turisme amb la conservació medi ambient”.

Per la seva part, el tècnic de Medi Aquàtic i Infraestructures del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Alain Grioche, ha posat en relleu “l’interès de participar en projectes transpirinencs” com el Plastic0pyr. Grioche ha apuntat que aquests permeten a Andorra “l’intercanvi, l’anàlisi i la cerca de solucions a problemàtiques comunes en l’àmbit de les zones de muntanya i concretament en els ecosistemes aquàtics, el retorn de coneixement científic i la disposició dels resultats del projecte”.

Mostrar formulari de contacte