Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reunió a la Seu d'Urgell per crear un Centre de Cultura Popular Pirinenca amb el fons documental d'Artur Blasco

Reunió a la Seu d'Urgell per crear un Centre de Cultura Popular Pirinenca amb el fons documental d'Artur Blasco

La consellera Laura Borràs n'ha parlat amb les institucions que volen impulsar l'espai. A la primera trobada de treball hi ha estat present el musicòleg alturgellenc, que ha recopilat cançons d'arreu del Pirineu català al llarg de més de 50 anys

29/10/2018 19:55

El Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, entre d'altres institucions, volen impulsar la creació del Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca, que es basaria en el fons documental i fonogràfic recopilat per Artur Blasco al llarg de la seva trajectòria com a impulsor de la recuperació de la música tradicional pirinenca.

El projecte l'ha anunciat la consellera de Cultura, Laura Borràs, en la seva primera visita institucional a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, on ha participat de la primera reunió de treball prevista per fer possible que aquest centre cultural sigui una realitat. L'alcalde urgellenc, Albert Batalla, ha volgut matisar que la idea encara està en un estat embrionari, però que l'objectiu és materialitzar-la.

Borràs ha avançat que aquest centre hauria de divulgar l'obra dels creadors del Pirineu d'una manera ''molt contemporània'' i "hauria de ser un focus de coneixement i reconeixement'' tant de la riquesa patrimonial d'aquest territori com de la tasca duta a terme per Artur Blasco, que ha estat present a la reunió. La consellera valora que “quan disposem d’un patrimoni com aquest i a més tenim la sort de comptar amb la pròpia persona que genera aquest interès, hem d’ajuntar esforços per veure de quina manera ens posem a treballar tots per tal que aquesta riquesa sigui compartida i sigui un focus també d’atracció, de coneixement i de reconeixement , ja que totes tres coses van plegades de la mà”.

Laura Borràs ha recordat que, atesa "la magnitud i la transcendència d’aquest patrimoni musical, material i immaterial, i davant la proposta que romangui dipositat en un espai del Pirineu, és remarcable l’interès per part de l’Ajuntament de la Seu, que vol acollir-lo, i de la Generalitat , a través de la Direcció General de Cultura Popular", que per tant "s’està treballant per veure de quina manera es pot convertir en un centre d’estudi, en un centre de promoció, de difusió i de reconeixement".

Albert Batalla ha explicat que es tracta "d'una proposta de divulgació i dinamització de la cultura popular i tradicional del Pirineu" i ha agraït la predisposició d'Artur Blasco -cofundador de la Trobada amb els Acordionsites del Pirineu- perquè aquest fons es conservi a la capital de l'Alt Urgell. En la visita a l'Ajuntament, la consellera ha signat al Llibre Vermell de la ciutat i Batalla l'ha obsequiat amb un exemplar de la nova guia turística de la Seu Medieval.

De la seva part, Blasco s'ha mostrat disposat a col·laborar amb el projecte i a aportar la seva recopilació de memòria musical, una tasca ingent que porta realitzant des de fa més de 50 anys. La seva fonoteca consta de més de 1.500 cançons populars dels pobles i masos d'arreu del Pirineu català, que al llarg de generacions han estat transmeses oralment i que, per aquest motiu, ara corrien el risc de desaparèixer de la memòria popular. Blasco ha remarcat que "un 99% dels informants, avui ja no hi són", i que per tant és molt important saber conservar aquest llegat de genuïna identitat pirinenca i catalana.

A la reunió de treball també hi han pres part, entre d'altres, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, el director de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, Pere Porta; la regidora de Cultura de la Seu, Mireia Font, i la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco. 

Reunió pel Museu Diocesà i inauguració del curs de l'EOI

Laura Borràs també ha aprofitat l'estada a la Seu per visitar el Museu Diocesà d'Urgell -actualment el més visitat de l'Alt Pirineu- i informar-se del projecte de renovació i ampliació del recinte. Per això, la consellera ha estat rebuda per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives. A més a més, aquest vespre Borràs protagonitza la conferència inaugural del curs 2018-2019 de l'Escola Oficial d'Idiomes de la Seu, que enguany celebra el seu 15è aniversari.

  • Artur Blasco parlant amb els mitjans de comunicació, acompanyat d'Albert Batalla i Laura Borràs (Foto: Ajuntament de la Seu)
    Artur Blasco parlant amb els mitjans de comunicació, acompanyat d'Albert Batalla i Laura Borràs (Foto: Ajuntament de la Seu)
  • Reunió a la Seu per definir el Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca
    Reunió a la Seu per definir el Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca
  • Recepció a Laura Borràs a l'Ajuntament de la Seu
    Recepció a Laura Borràs a l'Ajuntament de la Seu

Mostrar formulari de contacte