Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reunió entre els governs andorrà i espanyol per tractar possibles millores a les carreteres N-145 i N-260

Reunió entre els governs andorrà i espanyol per tractar possibles millores a les carreteres N-145 i N-260

L'executiu del Principat planteja crear un carril segregat per al transport públic, entre la Seu i la frontera, i manté l'interès per una hipotètica extensió de la línia de tren de Puigcerdà. A la trobada també s'hi ha parlat de la construcció d'una nova línia d'alta tensió des d'Adrall

Reunió entre els governs andorrà i espanyol sobre infraestructures i transport (Foto: Govern d'Andorra)
Reunió entre els governs andorrà i espanyol sobre infraestructures i transport (Foto: Govern d'Andorra)
11/06/2024 18:30

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, s’ha reunit aquest dimarts a Madrid amb el seu homòleg espanyol, José Antonio Santano, i amb el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, per "aprofundir en les relacions bilaterals en matèria d'infraestructures i connexions terrestres i aèries, amb la finalitat de facilitar la promoció turística, les relacions econòmiques i empresarials i el desenclavament del territori pirinenc i del país".

Entre les prioritats que ha plantejat al Govern espanyol, Forné ha esmentat "millorar la connexió entre Andorra i la Seu d’Urgell a través del transport públic amb autobús". En aquest sentit, l'executiu andorrà planteja instaurar "un sistema de transport públic urbà de viatgers segregat" entre la Seu i la frontera, que creu que donaria "fluïdesa a la mobilitat del país, descongestionant el sistema actual i reduint el nivell d’emissions de CO2". El representant andorrà ha parlat de possibles reformes tant a l'N-145, entre la Seu i la frontera, com a l'N-260 al pas per l'Alt Urgell.

I pel que fa a l'estudi que ha fet la Generalitat sobre una hipotètica extensió de la línia de tren de Puigcerdà cap a la Seu i Andorra, Forné creu que aquesta opció "permetria millorar substancialment la mobilitat del centre del territori català i uniria dos motors econòmics i empresarials com són Barcelona i Andorra". I atès que es tracta d’una connexió internacional, Forné ha assegurat que hi ha "interès del Principat perquè es pugui impulsar el projecte".

Andorra demana reforçar els volts nocturns a l'aeroport

Quant a la mobilitat aèria, David Forné ha explicat l’"aposta decidida" del Govern per dinamitzar l’aeroport Andorra-La Seu. En aquest punt, i fruit dels vols impulsats pel Govern d'Andorra cap a Madrid i Palma, la infraestructura "ha registrat un increment progressiu del ritme d’usuaris", detalla, amb un total de 5.546 passatgers el primer trimestre del 2024, "més del doble dels assolits durant el mateix període de l’any anterior". L’objectiu de l'executiu andorrà és segons el secretari d'Estat "poder continuar potenciant aquesta infraestructura" i per això s’ha traslladat la necessitat que l’aeroport pugui acollir vols regulars nocturns, per als quals actualment la pista urgellenca ja disposa de l'instrumental necessari.

De la seva part, el director andorrà d’Energia i Transports, Carles Miquel, s’ha reunit amb la cap de gabinet de la Secretaria d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, per avançar en l’anàlisi tècnica per impulsar la construcció d’una nova línia elèctrica d’alta tensió entre Andorra i Adrall. La trobada s’ha dut a terme després de l’acord al més alt nivell al qual es van comprometre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el passat mes de febrer.

La infraestructura està inclosa dins de la planificació de la xarxa de transport d'energia elèctrica 2021-2026 del Govern espanyol i, segons el Govern d'Andorra, "incrementarà la capacitat d'intercanvi entre els sistemes elèctrics dels dos països per poder alimentar, des del sistema elèctric espanyol, les creixents demandes esperades al sistema andorrà, atès el desenvolupament econòmic present i futur, i el procés de descarbonització que Andorra està portant a terme".

Mostrar formulari de contacte