Reunió entre els governs català i andorrà per reforçar la relació en matèria d'agricultura i ramaderia
El conseller Òscar Ordeig i el ministre Guillem Casal han parlat de la col·laboració existent mitjançant l'IRTA, que ha servit per millorar la implantació d'estàndards de benestar animal en explotacions andorranes
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, s'ha reunit aquest divendres amb el ministre de de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia del Govern d'Andorra, Guillem Casal, per tractar temes relatius a les relacions transfrontereres referents al sector primari i el medi rural. Ambdós responsables han expressat la voluntat de "reforçar els llaços de cooperació entre les dues institucions que permeten compartir accions i temes d’interès comú". La sessió de treball també ha comptat amb la delegada del Govern català a Andorra, Anna Vives.
A la trobada, que s'ha fet a l'edifici administratiu del Govern andorrà, Casal ha explicat la col·laboració existent amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que ha permès tirar endavant diverses accions vinculades al sector agropecuari del Principat. Casal ha recordat que la bona relació existent amb el Govern català en aquest àmbit la reflecteix el fet que el 2022 es va signar un memoràndum per a un marc de col·laboració en de recerca, desenvolupament i innovació. Aquest document contempla també la possibilitat de signar convenis més específics.
Mitjançant, l'IRTA, els executius català i andorrà han impulsat un estudi d’avaluació del benestar animal de totes les explotacions bovines d’Andorra, que ha permès impulsar un ajut de bonificació perquè els productes carnis que comercialitzen puguin portar el distintiu pertinent de benestar. Actualment l’IRTA també treballa amb Andorra per ampliar aquest sistema d’avaluació a les explotacions d'oví, cabrum i equí, de cara a establir també ajuts concrets en aquests subsectors.
Proposta d'una DOP de vins andorrans
Casal ha explicat que el Govern continua treballant per poder presentar davant la Unió Europea la sol·licitud de la creació, reconeixement i registre d’una Denominació d’Origen Protegida (DOP) pels vins andorrans que es produeixen sota el distintiu 'Vins de qualitat controlada d’Andorra'. Els darrers anys la reduïda producció del Principat ha rebut premis a diversos certàmens internacionals, motiu pel qual volen reforçar-ne la projecció i per això han demanat rebre el suport tècnic de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
Els dos representants també han abordat la bona col·laboració que existeix en matèria de salut animal i de salut vegetal entre els serveis tècnics de les dues institucions, que faciliten la fluïdesa en els moviments transfronterers d’animals de renda. Això ha de permetre ben aviat que els pagesos andorrans puguin adquirir productes fitosanitaris en centres autoritzats de Catalunya.
Compartir idees sobre la comercialització de carn de boví
Finalment, el Govern andorrà s'ha ofert a donar a conèixer a Catalunya el seu model producció, transformació i comercialització de carn mitjançant una societat publico-privada (Ramaders d’Andorra SA) que posa en valor la raça autòctona tot donant-li un valor afegit. Aquest, assenyalen, "és un tret distintiu del sistema ramader andorrà respecte a la resta de races bovines de muntanya dels Pirineus".