Reunió entre Govern, operadores i món local per l'augment de talls de connexió de telefonia i internet
La problemàtica afecta especialment el Pirineu, on alguns municipis han patit aturades de més de quatre dies o avaries en moments de màxima activitat. L'executiu català té constància de 24 "incidències massives" al llarg d'aquest darrer any
En aquesta reunió la Generalitat ha informat que al llarg del 2024 han tingut constància de 24 "incidències massives" de diferents operadores privades connectivitat. El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha dit a l'ACN que s'han marcat sis accions prioritàries per al 2025, que passen per garantir una gestió "ràpida", una comunicació "transparent" i una reacció "àgil" de les companyies davant incidències i avaries. En primer lloc, s'ha acordat crear un Comitè Tècnic de Seguiment d'Incidències. També s'ha pactat revisar els mecanismes de contacte dels ajuntaments amb les operadores, fer materials de difusió per al món local i definir un protocol per classificar la gravetat de les incidències.
A banda de Dalmau, la reunió ha comptat amb la presència del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort; el secretari de Governs Locals i Relacions amb l'Aran, Xavier Amor, i responsables de Telefónica-Movistar, Vodafone i MasOrange, a més de l'empresa d'infraestructures de telecomunicacions Cellnex. Per part del món local hi ha hagut representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), del consorci Localret, de l'Associació de Micropobles de Catalunya i de l'entitat Eines de Repoblament Rural.
Albert Tort ha dit que és important avançar en la classificació de la "criticitat" de les incidències, de manera que si n'hi ha amb un "impacte considerable" l'administració també hi pugui intervenir i no es depengui només de la voluntat de les operadores. El secretari general conclou que "la clau és la col·laboració i la cooperació per un tema que és de país". I assegura que, malgrat el malestar existent als municipis afectats, ara hi ha "voluntat compartida de desplegar les infraestructures de connectivitat necessàries per buscar una major igualtat d’oportunitats al territori".
Les associacions d'ens locals recorden que el problema ve de lluny
Els representants de les entitats locals presents a la reunió han valorat positivament la trobada, però en tot cas han recordat que alguns pobles o municipis ja fa anys que pateixen problemes de connectivitat.
Jaume Oliveras, vicepresident primer de l’Associació Catalana de Municipis (principal entitat municipalista del país), adverteix a la Generalitat que resoldre aquesta qüestió "És un deure inexcusable que hem d'afrontar entre tots"; i a les operadores, les insta a "donar-hi resposta com més aviat millor".
Marc Solsona, vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha afirmat, fent servir un terme tecnològic, que ara cal "resetejar" el sistema i tornar a dissenyar els protocols de relació i comunicació entre operadores i administració, però també amb la ciutadania, perquè hi hagi una resposta ràpida i els usuaris estiguin degudament informats, perquè creu que actualment "és un tema crucial" tant a nivell social com econòmic.
Joan Solà, president de l'associació Micropobles, ha indicat que a partir d’aquí cal buscar solucions per respondre d’una forma "àgil i urgent" perquè les telecomunicacions siguin arreu del país i perquè les comarques més rurals no visquin amb "angoixa o por" de quedar-se sense internet o cobertura mòbil. Finalment, Omar Noumri Coma, secretari del col·lectiu Eines de Repoblament Rural, ha subratllat que "avui no s'està garantint la igualtat d'oportunitat dels catalans", perquè "al 60% del territori hi vivim el 4% de la població, però aquest 4% no pot tenir menys oportunitats". Noumri espera que amb aquesta reunió s'hagi posat "a primera pedra per assolir la igualtat d'oportunitats".