Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Revisen la salut dels boscos catalans a través d'una xarxa de més de 9.000 arbres

Revisen la salut dels boscos catalans a través d'una xarxa de més de 9.000 arbres

Al Pirineu s'estudien un total de 100 parcel·les i s'analitzen aspectes com la defoliació, la fructificació o les plagues. La sequera ha portat a una pèrdua prematura de fulles en algunes espècies de l'àmbit metropolità i el Camp de Tarragona

Una parcel·la a Ribera de Cardós del projecte 8x8CAT d'Acció Climàtica que analitza la salut dels boscos catalans (Foto: ACN/Marta Lluvich)
Una parcel·la a Ribera de Cardós del projecte 8x8CAT d'Acció Climàtica que analitza la salut dels boscos catalans (Foto: ACN/Marta Lluvich)
16/08/2024 14:25

Un equip d'especialistes en sanitat forestal estan analitzant des del mes de març la salut dels boscos catalans. La primera conclusió que han extret és que la sequera ha afectat de manera especial els arbres de l'Àrea Metropolitana i el Camp de Tarragona. Concretament, s'hi evidencia una pèrdua prematura de fulles i, en alguns casos, fins i tot la mort d'exemplars. Al Pirineu, per contra, la salut dels boscos és bona.

L'estudi es fa a través del sistema 8x8CAT, que consisteix en una xarxa de seguiment de 377 parcel·les permanents distribuïdes arreu del país, separades per una distància de 8 quilòmetres. A cada parcel·la hi ha 24 arbres que s'avaluen cada any. L'anàlisi que es duu a terme des del 2019, acabarà enguany al setembre. En aquest temps s'haurà analitzat més de 9.000 arbres. Al Pirineu es revisaran un total de 100 parcel·les, amb més de 2.400 arbres

L'enginyer forestal d'Acció Climàtica, Lucas Somalo, ha explicat a l'ACN que l'estudi inclou barems com la defoliació, la fructificació o les plagues. També es prenen les dades del diàmetre i l'alçada. 

Salut bona dels boscos pirinencs

Somalo destaca que la xarxa de parcel·les constitueix l’eina essencial per detectar de manera precoç l’aparició de qualsevol malaltia que pugui esdevenir un problema fitosanitari per als boscos catalans. De moment, els arbres pirinencs presenten una salut bona. En aquest sentit, l'avet o el pi negre no tenen pràcticament defoliació, és a dir, pèrdua prematura de fulles, un indicador que s'utilitza per determinar el seu estat de salut. 

A la xarxa 8x8CAT, l'espècie més abundant és el pi blanc amb un total de 2.633 exemplars seguit de les alzines i carrasques amb 1.522 arbres. L'any 2023, la defoliació mitjana a Catalunya va ser del 32%, la qual cosa significa un nivell moderat, tenint en compte que quan se supera el 25% vol dir que alguna cosa no va bé.

Objectius de l'anàlisi

La xarxa duu a terme un balanç periòdic sobre la variació de l'estat dels boscos, tant en l'espai com en el temps, i n'estableix la relació amb els factors d'estrès, entre els quals hi ha la contaminació atmosfèrica o l'acció de determinats agents patògens. L'objectiu s'aconsegueix mitjançant el mesurament d'una reduïda sèrie de paràmetres sobre les condicions ecològiques de l'estació i la vitalitat de l'arbrat.

A més, la investigació també aporta dades sobre alguns aspectes de la biodiversitat forestal, els canvis en els ecosistemes dels boscos i la integració o harmonització amb altres sistemes d'informació existents.

Mostrar formulari de contacte