Ribera d'Urgellet impulsa la recuperació dels antics camins miners
L’Ajuntament de Ribera d’Urgellet està impulsant la recuperació dels antics camins de les mines del Mas d’en Planes. Aquestes éren les vies per on antigament es portava el carbó fins a Adrall. El consistori vol impulsar l’espai com a atractiu turístic, alhora que estudia la creació d’un ecomuseu.
L’alcalde de Ribera d’Urgellet, Antoni Capdevila, explica que aquests “éren els camins que feien servir els miners per anar a treballar o bé per a la circulació rodada, ja fos amb el trenet que portave el carbó o bé amb els cotxes que anàven a les mines i centralitzaven el producte a la central tèrmica d’Adrall”.
Els camins parteixen a prop del terme municipal de Ribera d’Urgellet, al riu de Casanoves, i arriben al Pla de Sant Tirs.
El projecte ha rebut una subvenció de 830.000 euros del Ministeri de Medi Ambient, d’una partida especial que es destina a la recuperació de camins històrics.
Paral.lelament, el consistori vol desenvolupar un projecte de reconversió de l’antiga central tèrmica del municipi. Antoni Capdevila matisa que són dos projectes diferents, però que tenen relació ja que els camins es centralitzaven en base a la central, on es generava energia amb el carbó.
L’ajuntament ha aconseguit el compromís de Fecsa-Endesa per a la cessió del bloc, de 470 metres quadrats i amb tres plantes. L’objectiu és ubicar-hi un ecomuseu. Actualment ja existeix un museu amb aquesta qualificació a Esterri d’Àneum, que s’ha convertit en un referent per a la creació d’altres centres semblants al Pirineu.
Per a dur a terme la construcció de l’equipament, l’ajuntament està fent gestions per obtenir una altra subvenció, en aquest cas mitjançant el departament de Cultura. L’objectiu és que el museu segueixi la mateixa funció que tenia quan l’edifici estava en actiu –centralitzar l’arribada del carbó- i, en aquest cas, esdevenir el punt de sortida i arribada dels diferents camins per als visitants.
Aquest no és l’únic element de la història del poble que Ribera d’Urgellet vol potenciar. El consistori també s’ha interessat pel desenvolupament d’una ruta inspirada en Arnau Mir de Tost, que va néixer al municipi. Arnau Mir va ser un personatge clau en l’expansió del Comtat d’Urgell cap a ponent al segle XI. Per això, en aquest projecte també hi estan implicats nuclis del Pallars Jussà, el Solsonès, la Noguera i la Ribagorça.