Rosa Maria Perelló és investida presidenta de la Diputació de Lleida
Accedeix al càrrec amb “voluntat ferma de mantenir el compromís amb el territori” i d’aconseguir “un major diàleg” amb la resta de grups de la corporació. L’oposició ha retret al PDeCAT haver convocat el ple d'urgència amb l'absència de dos diputats i qualifica el mandat de continuista
Rosa Maria Perelló ha estat investida aquest dijous, en segona volta, presidenta de la Diputació de Lleida, esdevenint la primera dona a la història que governarà la institució. La investidura s'ha dut a terme en un ple convocat d'urgència, que s'ha celebrat després d'una altra sessió extraordinària on el ja expresident, Joan Reñé, ha oficialitzat la seva renúncia, després de dimitir a causa d'un presumpte cas de corrupció.
Segons ha informat l'ACN, els grups de l'oposició han criticat durament les formes del PDeCAT en la convocatòria de la sessió de forma immediata al de la renúncia, ja que no hi han pogut assistir dos diputats, el de la CUP i el d'Unitat d'Aran. Tot i que el resultat de la votació no hagués canviat, consideren que no se'ls ha donat veu. Reñé sí ha demanat la paraula per defensar la seva innocència i ''honorabilitat'', mentre que Perelló s'ha mostrat convençuda que podrà guanyar-se amb el temps la confiança dels diputats.
Majoria simple
Perelló ha estat investida en segona volta per majoria simple amb els dotze vots dels diputats del PDeCAT. A la primera votació també ha rebut els mateixos suports i els grups a l'oposició han proposat per a la presidència els seus candidats. D'aquesta manera, ha sumat cinc vots el portaveu d'ERC, Jaume Gilabert; tres Enric Colom, del PSC; un Dolors López, del PPC, i un altre Ángeles Ribes, de C's. En la segona votació, els diputats d'ERC també han emès un vot per al futur diputat de la CUP, Josep Cabré, i els del PSC han votat per Paco Boya, d'Unitat d'Aran (UA), els dos diputats absents. Aquests vots s'han comptabilitzat com a nuls.
Rosa Maria Perelló (PDeCAT) ha dit durant el discurs que ha ofert després de ser investida, que està experimentant "un conjunt de sensacions", des de la "tristesa" per l'expresident Reñé, de qui considera que el pas al costat que ha fet li permetrà "tenir serenitat per defensar la seva honorabilitat'', fins a l'agraïment als seus companys de grup per la ''confiança" dipositada en ella i la voluntat de treballar per buscar la millor manera d'afrontar "moments difícils''.
Perelló ha respectat les crítiques dels grups a l'oposició i ha dit que seran un ''estímul'' perquè amb el seu treball del dia a dia pugui canviar-les. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que no té cap possibilitat de plantejar un ''pla de mandat'' per una legislatura complerta perquè estarà pocs mesos al càrrec.
Perelló té previst modificar el cartipàs, ja que almenys s'ha de nomenar un nou vicepresident. També cal fer canvis en l'equip de treball, però no ha concretat quins, afegint que es perfilarà tot plegat en el proper ple del mes que se celebrarà al novembre. Així mateix, s'ha fixat el pressupost 2019 com un dels principals objectius a treballar els propers dies.
Crítiques de l'oposició
La diputada de C's, Ángeles Ribes, ha recriminat a la nova presidenta que els fets de les darreres setmanes no només afecten a Joan Reñé sinó a membres del seu cercle de confiança, "que no han tocat perquè no s'atreveixen''. És per això, que s'ha mostrat convençuda que el PDeCAT no farà res per solucionar la ''taca'' que està afectant ''el bon fer d'aquesta administració'', i ha alertat que ''no tindran prou manta per tapar el bony''.
La diputada del PPC, Dolors López, s'ha mostrat convençuda que avui no comença una nova etapa i que el govern de Perelló és ''continuista''. En aquest sentit, ha instat a fer ús de la ''transparència i el consens'' i ha lamentat que amb el ple d'investidura s'ha començat malament, a causa de l'absència de dos diputats.
El portaveu del PSC, Enric Colom, s'ha mostrat molt ''incòmode'' amb la celebració del ple perquè considera que la sessió d'investidura ha estat un ''frau polític''. Així mateix, ha volgut posar èmfasi en la detenció de Reñé per suposada corrupció, detonant de la situació, i ha afegit que serà difícil creure en la seva presumpció d'innocència pel volum d'informacions que van sortint als mitjans de comunicació en relació al cas.
El portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, ha remarcat que després de donar suport a la constitució del govern de la Diputació de Lleida al 2015 ara se senten molt ''decebuts'' per la gestió que n'ha fet Joan Reñé. Gilabert ha defensat un ''repartiment just'' dels recursos de la institució i ha apel·lat a una ''governança republicana'' amb ''tolerància zero amb la corrupció''. Segons Gilabert, això ''ni ens ho podem permetre els representants polítics ni s'ho poden permetre els treballadors de la casa''.
Avís de Joan Reñé
L'expresident de la Diputació de Lleida i ara diputat del PDeCAT, Joan Reñé, ha demanat la paraula durant el ple per respondre les acusacions dels portaveus dels altres grups. Els ha remarcat que no han de perdre de vista que ell no ha fet res mal fet i que no s'ha d'avergonyir de res. En aquest sentit, ha assenyalat que si a l'entorn d'una gestió "complexa i àmplia", que supera els seus àmbits de responsabilitat i direcció més pròxims, s'ha fet alguna pràctica incorrecta, "els estaments judicials ho diran i probablement allí ens trobarem més d'un''. Una afirmació que Reñé ha acabat amb l'alerta que en aquests estaments també hi podrien haver ''alguns que en un altre temps havien dirigit aquesta casa''.
Segons informa l'ACN, Reñé ha estat el darrer diputat en entrar a la sala de plens. Ho ha fet sol i amb un posat molt seriós sense saludar cap dels seus companys de grup. Una vegada ha finalitzat el ple ha estat el primer a marxar de la sala i ho ha fet sense felicitar la nova presidenta, Rosa Maria Perelló. Tampoc se l'ha vist quan diputats i membres del PDeCAT s'han fet la foto de grup amb ella.