Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Rubió acollirà el Centre de descoberta de Ciències de la Terra

Rubió acollirà el Centre de descoberta de Ciències de la Terra

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Ajuntament de Soriguera impulsen el projecte, que preveu la reforma d'un petit edifici municipal com a espai d’interpretació del patrimoni geològic i paleontològic de la zona
Reconstrucció virtual de l'interior (Foto: Gencat)
10/02/2017 18:15

El director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, juntament amb l’alcalde de Soriguera (Pallars Sobirà), Xavier Pedemonte; el representant de la  Delegació del Govern a l’Alt Pirineu Aran Josep Ramon Fondevilla, i el geòleg José Ángel López, han presentat aquest divendres a Vilamur l’avantprojecte del Centre de descoberta de Ciències de la Terra que el Parc impulsarà al nucli de Rubió, al municipi de Soriguera. A la presentació també hi ha assistit el museògraf, Pere Garcia, i representants de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

El Centre s’ubicarà en un edifici municipal de Rubió, al costat de la carretera N-260. És una àrea de gran riquesa geològica, on s’intercalen afloraments de diversos períodes en un espai relativament petit. Molt a prop també s’han localitzat fòssils d’arcosaures, un grup de rèptils que va aparèixer fa 250 milions d’anys, anterior als dinosaures. Es tracta d’unes restes úniques en el context europeu. La zona triada és igualment rica en icnites, és a dir, petjades fossilitzades de rèptils arcaics i de limúlids.

El projecte, que es vol convertir en el punt d’informació del Parc al seu accés més meridional, té l’objectiu de divulgar aquest patrimoni natural al públic general. L’habilitació del Centre de descoberta de Ciències de la Terra de l’Alt Pirineu necessitarà una inversió d’uns 300.000 euros, que anirà a càrrec del Parc i de l’Ajuntament de Soriguera, així com de fons procedents de diverses convocatòries d’ajuts, i es preveu que es comenci a construir, per fases, aquest 2017.

Disseny 

El projecte contempla habilitar un jardí de roques a l’exterior de l’edifici que s’estructurarà seguint l’escala geològica, des de l’època més antiga a la més moderna, amb un passeig conductor entre les diferents mostres. Les roques, de grandària considerable, representaran les formacions rocoses del Parc i s’exposarà una fracció polida de cadascuna per poder observar la seva estructura interna. El jardí tindrà una escultura o silueta d’arcosaure a mida real, una gran columna d’eres geològiques i una línia del temps per organitzar la visita.

Pel que fa a l’edifici, actuarà com a centre d’acollida dels visitants, proporcionant informació del Parc i del municipi. A més, exposarà la història geològica dels Pirineus des de la seva formació, amb especial èmfasi en les anomenades “terres roies”, resultat d’una de les etapes de la creació de la serralada, durant el Permià i el Triàsic. Les roques vermelles dominen el paisatge  més proper i també estan presents a les construccions locals.

Per a tots els públics

D’altra banda, es donarà informació sobre vuit Llocs d’Interès Geològic (LIG) del Parc Natural de l’Alt Pirineu, fàcilment accessibles i identificables pel públic generalista, per tal d’incitar a la seva visita. En aquest sentit, es preveu aprofitar la xarxa de senders senyalitzats del Parc per promoure aquests itineraris geològics.

El Centre de descoberta es concep per a tots els públics, és per això que vetllarà perquè les instal·lacions siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, afavorirà que els materials, sobretot les roques i els fòssils, es puguin tocar i comptarà amb audioguies.

Debat participatiu

L’avantprojecte presentat aquest divendres ha estat el fruit de diverses sessions de debat participatiu en les quals ha participat l’òrgan gestor del Parc, l’Ajuntament de Soriguera, els consells comarcals del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, representants de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, la Facultat de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Museu de la Conca Dellà (Isona), Dinosfera (Coll de Nargó), associacions veïnals i geòlegs voluntaris de l’àmbit de l’Alt Pirineu. La presentació ha anat seguida d’un debat entre els assistents per tal d’acabar de recollir propostes que puguin enriquir el projecte.

Mostrar formulari de contacte