Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / S’obre el procés participatiu del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva a Catalunya

S’obre el procés participatiu del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva a Catalunya

Els professionals, associacions, personal tècnic implicat i investigadors poden fer des d'ara les seves aportacions a la proposta inicial. El document ha de servir de referent pel sector fins l'any 2030

Ramat d'ovelles a València d'Àneu (Foto: arxiu)
Ramat d'ovelles a València d'Àneu (Foto: arxiu)
28/09/2021 11:35

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (nova denominació del Departament d'Agricultura de la Generalitat) obre aquesta setmana la fase de participació i aportacions al document anomenat “Bases per al desenvolupament d’un Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva a Catalunya 2021-2030".

El treball recull un primer esborrany tècnic de per on pot anar el futur Pla Estratègic i un diagnòstic preliminar sobre la situació actual de la ramaderia extensiva a Catalunya, un sector amb força presència a l'Alt Pirineu i Aran. També incorpora els criteris de disseny d’un ampli procés de participació i algunes accions que dins d’un programa pilot que es podrien posar en marxa durant el 2021.

En aquest procés de planificació estratègica es vol implicar a un ample ventall d’agents vinculats a la ramaderia extensiva, però sobretot al sector ramader organitzat (agrupacions i organitzacions professionals agràries), a ramaders no organitzats (petites associacions territorials i agents individuals identificats), tècnics de les administracions implicades i el sector de recerca i científic. Per això, ara s'obre un procés participatiu que pretén informar la ciutadania de quins són els objectius estratègics i les mesures proposades al document, a més de rebre propostes que permetin adaptar-les a les necessitats exposades pels participants.

Els interessats poden participar al taller de diagnòstic (a través de videoconferència), als tallers territorials (presencials) i als tallers de debat per eixos (amb videoconferència). També es podran fer aportacions al diagnòstic i als eixos a través del portal www.participa.gencat.cat .

El procés constarà d’una fase informativa, on es donarà a conèixer el pla i el seu marc de referència, els continguts bàsics que es volen abordar durant els debats i les diferents vies de participació; una fase deliberativa, amb la recollida de propostes, i una fase de retorn, on s’explicarà l'impacte de les aportacions dels participants en la versió final del Pla Estratègic.

En total, s'ha previst sis eixos de debat, vinculats cadascun d’ells a un dels objectius estratègics en què es proposa estructurar l’estratègia: Producció ramadera sostenible; Cadena de valor (que incideix especialment en tots el sistemes relacionats i en l’estratègia territorial); Gestió del territori (abordar la relació entre la ramaderia extensiva, el seu impacte local i la gestió sostenible); Participació i governança; Valorització, comunicació, promoció, i Generació de coneixement i innovació.

El procés participatiu acabarà el gener de 2022, amb un retorn a la ciutadania per explicar quines aportacions han estat incorporades i quines han estat desestimades. Llavors s'explicarà els motius de la seva inclusió o exclusió.

Mostrar formulari de contacte