Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut alerta sobre el consum segur de bolets després d'un balanç de 70 intoxicats durant l'any passat

Salut alerta sobre el consum segur de bolets després d'un balanç de 70 intoxicats durant l'any passat

28/09/2011 10:23

L'any passat 69 persones van resultar intoxicades per consumir bolets no comestibles. Tot i que no va morir cap dels afectats, 54 dels pacients van haver de ser ingressats i alguns van haver de ser hospitalitzats durant tres setmanes. És per això que amb l'arribada de la tardor, quan molta gent surt a collir bolets, el Departament de Salut alerta la població contra l'ús indiscriminat de la recollida de bolets i en recomana el consum segur i moderat per tal d'evitar intoxicacions quan no es distingeixen les espècies comestibles de les perilloses.

Una setantena de persones van patir l'any passat una intoxicació per la ingesta de bolets verinosos. La majoria dels intoxicats eren de les comarques gironines i només un residia fora de Catalunya. A més, entre els afectats hi havia 36 homes i 33 dones, tots ells d'una edat mitjana de 50 anys.

Els efectes més comuns en cas d'intoxicació, tot i que varia segons l'espècie consumida, són forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i calma, etc. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver ingerit els bolets però les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten després d'unes 8 o 10 hores.

Salut recomana que davant dels primers símptomes es vagi immediatament a un centre sanitari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat ja que l'eficàcia depèn de la rapidesa amb que s'actuï. Per aquesta raó, també és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits per permetre als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar així l'aplicació del tractament més eficaç. A banda, es recomana que si altres persones han menjat els mateixos bolets, rebin també assistència mèdica tot i que no presentin encara símptomes d'intoxicació.

No existeixen regles segures per distingir els bolets tòxics dels comestibles, de manera que l'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no és identificar correctament l'espècie. En aquest sentit Salut recomana collir només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació.

Mostrar formulari de contacte