Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut comença a tractar la COVID com a malaltia respiratòria i en centra el control en persones i espais vulnerables

Salut comença a tractar la COVID com a malaltia respiratòria i en centra el control en persones i espais vulnerables

Després d'un aixecament gradual de restriccions, el Departament prioritza la recomanació que les persones positives o amb símptomes es quedin a casa i extremin la protecció individual, incloent l'ús de la mascareta. Els centres sanitaris podran mantenir mesures específiques d'aïllament i control si es considera necessari
Interior del Sant Hospital de la Seu d'Urgell (FSH)
29/03/2022 10:45

Des d'aquesta setmana, el Departament de Salut comença a gestionar la COVID-19 com una malaltia respiratòria més, i no com una pandèmia com fins ara. Un canvi important que arriba pocs dies després que s'han complert dos anys de la irrupció del coronavirus a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que a partir d'ara la prioritat és protegir les persones vulnerables. Segons Cabezas, "amb la situació actual, amb molta població immunitzada -per infecció o vacunació- i amb menys severitat d'Òmicron, toca adaptar els  sistemes de vigilància i detecció de casos per preservar el sistema sanitari". 

En la mateixa línia, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz, afirma que "amb la situació epidemiològica actual, el control de la transmissió dels virus respiratoris passa ara per limitar l’exposició de les persones vulnerables". Per això, s'ha acordat limitar l’aïllament i les quarantenes a aquests àmbits. 

Així, des d'aquest dilluns, les recomanacions generals per a un positiu  de COVID-19 són: quedar-se a casa fins que marxin els símptomes; extremar les mesures de protecció individual; reduir al màxim la interacció social i utilitzar constantment la mascareta. També cal evitar el contacte amb persones vulnerables i participar en esdeveniments multitudinaris. La secretària de Salut Pública ha explicat que aquestes recomanacions són les que es ja es feien abans de la pandèmia per a qualsevol infecció respiratòria: "Si et trobes malament, amb símptomes d'infecció respiratòria per qualsevol virus, el millor és quedar-se a casa”.

Pel que fa a "espais vulnerables", com són centres sanitaris, assistencials o sociosanitaris, sí que s'hi podran mantenir mesures específiques d’aïllament i control. Una altra novetat és que la realització de proves diagnòstiques només s’indicarà en persones amb factors de vulnerabilitat, és a dir, a persones de 60 o més anys, amb immunosupressió i embarassades; i al personal i pacients de centres sanitaris i sociosanitaris. També s’indicarà proves pels casos greus de la malaltia i per aquelles persones que en els últims 14 dies hagin estat en una regió on circuli una variant que no hagi mostrat circulació comunitària al nostre territori.

Contactes estrets

Des d'ara, els casos confirmats de la població general no han de realitzar aïllament estricte. I els contactes estrets de la població general ja no han de fer ni proves diagnòstiques ni quarantenes. A més a més, es deixa de fer la identificació dels contactes dels casos confirmats de forma activa en la població general.

En el cas dels pacients ingressats o persones en centres residencials, amb sospita d’infecció per COVID-19, es realitzarà una prova diagnòstica el dia 0 i el dia 3 (si el dia 0 el test és negatiu, s’haurà de repetir el dia 3). En cas de tenir un resultat positiu, faran aïllament 5 dies i posteriorment es realitzaran TAR seriats cada 48 hores fins que donin negatiu, moment en què finalitzarà l’aïllament sempre que no es tinguin símptomes almenys les últimes 24 hores.

En el cas dels pacients ingressats o en centres residencials que siguin contactes estrets no faran quarantena però es recomanarà la realització de PCR entre els dies 3 i 5 de postexposició.

En el cas dels pacients ingressats o residents que siguin contactes estrets no faran quarantena però es recomana la realització de PCR entre els dies 3 i 5 de la postexposició.

Els professionals sanitaris i de l’àmbit residencials que siguin positius de  COVID-19, si bé no estaran aïllats, s’han d’abstenir de desenvolupar la seva activitat laboral al seu centre de treball i se’ls hi tramitarà la baixa laboral. En cas que siguin contactes estrets, podran seguir desenvolupant la seva activitat laboral i no faran quarantena, però es recomanarà la realització de PCR els dies 0, 4 i 10 de postexposició.

Cribratges

Es mantenen els cribratges en els nous ingressos en àmbits vulnerables i en cas de cirurgia major ambulatòria. També en els treballadors de l’àmbit residencial. En aquest cas, es farà un TAR cada 14 dies en vacunats i cada 7 en no vacunats.

En l’àmbit educatiu no hi ha canvis i no s’establirà cap actuació ni aplicació de mesures específiques adreçades a detectar casos o contactes, diferents de les definides per els casos de vulnerabilitat.

Les incapacitats temporals (IT) només es faran amb criteris clínics a les persones a que la els hi impedeixi treballar així com per a les indicacions d’aïllament en els àmbits vulnerables.

Dadescovid.cat

La secretària de Salut Pública també ha indicat que des d'aquest s’actualitzaran les dades del web http://dadescovid.cat només dos cops a la setmana: els dimarts i els divendres.

Finalment, Carmen Cabezas també ha explicat que s’ha produït  un pic de casos de la grip a Catalunya, després de dos anys sense aquesta malaltia. La xifra és de 80 casos per 100.000 habitants. Tot i que encara es troba en un nivell basal, ha remarcat que s’ha produït fora de la temporada de grip habitual, ja que l’epidèmica acostumava a acabar a final de març; i hi ha afegit que ara per ara, "no és motiu de preocupació".

Mostrar formulari de contacte