Salut es compromet a incentivar els metges especialistes perquè treballin al Pirineu
Alba Vergés es mostra oberta a atraure professionals mèdics a les comarques de muntanya mitjançant avantatges, sense concretar si seran econòmics. La consellera ha visitat l'Hospital de Cerdanya
La consellera de Salut, Alba Vergés, considera que les aliances amb centres hospitalaris de referència pot ajudar els hospitals del Pirineu a disposar de més metges especialistes. En una visita a Puigcerdà, Vergés s'ha compromès aquest divendres a atendre la petició dels centres mèdics pirinencs de disposar de més especialitats i aconseguir que per a aquests experts sigui "atractiu" venir a treballar a les comarques de muntanya, ja sigui quedant-s'hi a viure o bé de manera parcial.
Vergés ha defensat que el Govern treballa per "un sistema amb equitat territorial" que "garanteixi que l'atenció a la ciutadania es duu a terme amb un criteri basat en la màxima proximitat possible". La consellera considera que la clau per aconseguir-ho és trencar amb la idea que les carreres professionals dels especialistes només es poden desenvolupar des de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Així, la titular de Salut ha fet una crida perquè els nous professionals apostin per "fer una part de la seva formació pràctica en equipaments del Pirineu". A més a més, s'ha mostrat receptiva a la idea d'oferir incentius que animin tots els professionals mèdics -siguin o no especialistes- a triar aquesta opció. Tot i això, no ha concretat si aquests incentius seran de caire econòmic, com ho és el complement de ruralitat que cobren els facultatius de l'Institut Català de la Salut.
La consellera també ha ressaltat la importància de la posada en marxa de la Direcció General de Professionals de la Salut, perquè considera que "pot servir per abordar la necessitat que hi hagi més metges especialistes a l'Alt Pirineu i Aran".
Vergés ha aprofitat la seva visita a l'Hospital de Cerdanya per posar en valor la bona coexistència entre els sistemes sanitaris català i francès en aquestes instal·lacions. I ha valorat el fet que això ha permès teixir noves aliances. La consellera creu que el centre mèdic de Puigcerdà és un exemple del potencial del Pirineu per atraure professionals forans.
Pel que fa al model de finançament de l'Hospital de Cerdanya (que actualment assumeixen el Govern català en un 60 per cent i el francès en el 40 per cent restant), la política igualadina ha dit que cal veure com aquest "s'adequa" en el temps, i que és un tema que està "a l'agenda" del departament. Al mes de març Vergés ocuparà la presidència del seu consell d'administració, com correspon cada dos anys, i vol ajudar a buscar fórmules per "continuar augmentant la capacitat d'atracció d'usuaris provinents del sistema sanitari francès".
Vergés també ha valorat positivament la prova pilot que posarà en marxa l'Hospital de Cerdanya per aconseguir que els professionals de l'àrea d'emergències d'ambdós costats de la frontera -que ja tenen la seva base comuna a Puigcerdà- puguin atendre les necessitats d'aquest tipus que puguin sorgir a qualsevol punt de la vall, ja sigui a l'Alta o a la Baixa Cerdanya. Sobre aquest model, que es vol estendre a la resta de l'àmbit que ocupa la serralada del Pirineu, ha destacat la importància de posar a les persones en el centre per, d'aquesta manera, "eliminar les fronteres".