Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut activa aquesta setmana la dosi de record dels vacunats amb Janssen

Salut activa aquesta setmana la dosi de record dels vacunats amb Janssen

Els centres d’atenció primària (CAP) seran els encarregats de citar aquest col·lectiu, seguint l’estratègia actual de citació i vaccinació. Salut ha constatat que l'efectivitat d'aquesta marca disminueix a partir dels tres mesos
Vacuna Janssen (Foto: Gencat)
15/11/2021 13:55

El Departament de Salut inicia aquesta setmana l’administració de la dosi de record de la vacuna Janssen en aquelles persones que fa més de tres mesos que l'han rebut. Els centres d’atenció primària (CAP) seran els encarregats de citar aquest col·lectiu, seguint l’estratègia actual de citació i també amb noves eines, que es posaran en marxa a partir de final de novembre.

Els centres que disposen de l'historial clínic informatitzat tindran ben aviat al web de 'cita Salut' (dins l’apartat de motiu de la visita) un espai específic, en el qual els usuaris podran demanar hora al seu CAP o als espais annexos. En uns dies estarà operativa aquesta nova utilitat al web dels centres d’atenció primària i, a partir d’aquest moment, s’enviarà un SMS als usuaris que compleixin criteri per rebre la dosi de record de Janssen. L'acció es farà sempre als centres d’atenció primària i no en punts alternatius.

En casos excepcionals en què l'usuari es presenti sense cita, es podrà administrar la vacuna i es registrarà tècnicament com a 'oportunista'.

Actualment, de totes les persones vacunades amb primera dosi amb Janssen (prop de 350.000), es calcula que només 850 són usuaris sense identificació sanitària (CIP). Per a aquest grup, que no es podrà citar amb el mètode habitual, es reprendran els circuits ja establerts amb les xarxes comunitàries de cada territori, per tornar a captar aquesta població.

Motiu per a la dosi addicional

En general, la dosi addicional dels vaccins de Pfizer i Moderna s’està administrant a la gent gran perquè, tot i que aquest col·lectiu presenta una resposta immunitària adequada a la vacunació, durant la vellesa es produeix una disminució progressiva de la resposta immunitària, que afecta la protecció que aporta aquesta dosi, especialment a partir dels sis mesos d’haver-la rebut. L’administració d’una tercera dosi, de qualsevol d'aquestes dues marques, reforça la resposta immunitària anterior i permet que es mantingui en el temps.

D’altra banda, en les persones que han rebut el vaccí de Janssen, s’ha observat que aquesta disminució de la resposta immunitària es produeix abans: a partir dels 3 mesos. Per aquest motiu, es recomana l’administració d’una dosi de record de Pfizer o Moderna, com a mínim, tres mesos després d’haver rebut la de Janssen (que en aquest cas era d’una dosi).

Persones que rebran la dosi

La dosi de record la rebran totes aquelles persones que s’han vacunat amb una dosi de Janssen, a les quals se’ls administrarà una dosi de Pfizer o Moderna després d’haver passat tres mesos de l'administració del vaccí. No la rebran, en canvi, les persones que van emmalaltir de la COVID abans de rebre la primera dosi, perquè haver passat la malaltia abans ser vacunat és el que més protegeix.

Sis milions d’immunitzats

Catalunya ha administrat un total de 6.004.880 primeres dosi de la vacuna COVID des que va començar la campanya, xifra que suposa el 75,9% de la població. El percentatge de catalans que ja disposen de la pauta completa se situa en el 74,5%.

En total, tant en els punts de vacunació com en els centres d’atenció primària, hospitals i punts especials habilitats, s’han administrat 11.515.664 dosis, de les quals 5.172.075 corresponen a segones dosis i 338.709 a dosis addicionals. Les de Janssen han estat 348.022.