Salut no descarta utilitzar més establiments hotelers al Pirineu per a pacients de coronavirus estables
L'Hotel Nastasi de Lleida començarà a fer funcions d'hospital la setmana que ve i s'estudia aquesta opció a la Seu i Vielha. Confirmada a la demarcació la mort de catorze persones més, entre les quals hi ha un pacient del Sant Hospital
El Departament de Salut estudia utilitzar places hoteleres de la Seu d'Urgell i Vielha, com ja s'està fent a Tremp, per hospitalitzar pacients de coronavirus lleus que requereixen aïllament domiciliari i que, pel seu context familiar, no poden fer-ho en els seus propis habitatges. Un espai que ja s'ha confirmat que s'habilitarà setmana que ve per aquesta utilitat serà l'Hotel Nastasi de la ciutat de Lleida. De fet, a la capital del Segrià es preveu comptar amb 50 habitacions d'hotel amb pacients que han estat estabilitzats a planta durant 9 dies però han de completar la convalescència.
Pel que fa a les víctimes mortals derivades de la COVID-19, el balanç indica que n'hi ha catorze de noves en el darrer dia i mig -dotze a la regió sanitària de Lleida i dos a la de l'Alt Pirineu i Aran-, el que suma una xifra total de 36. Una de les morts de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran s'ha registrat a l'Hospital de la Seu d'Urgell, la primera víctima de COVID-19 al centre mèdic urgellenc.
A la Seu hi ha actualment 3 pacients ingressats a planta i un més pendent de resultats (la resta han donat negatiu). Les persones confinades a casa són 58, 18 dels quals estan diagnosticades de coronavirus, tot i que estan bé.
Pel que fa la demarcació de Lleida hi ha 142 casos, dels quals 40 es troben ingressats a l'UCI. Com a dada positiva destaca que s'han donat 20 altes hospitalàries.
Casos a l'Alt Pirineu i Aran
Actualment, 39 persones es troben ingressades en centres hospitalaris de la RS Alt Pirineu i Aran amb coronavirus SARS-CoV-2. D’aquests casos, 13 es troben ingressats a l’Espitau Val d’Aran, tots estables a planta; 14 persones estan ingressades a l’Hospital Comarcal del Pallars a Tremp, totes a planta; 3 persones es troben ingressades a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell estables a planta i 9 persones es troben ingressades a l’Hospital de Cerdanya estables a planta.
En les últimes hores han estat donades d’alta 7 persones que es trobaven ingressades a la RS Alt Pirineu i Aran i les altes acumulades són 16.
SAP demana aïllament de mossos de la Seu que hagin estat en contacte amb agents contagiats
D’altra banda, el sindicat policial SAP-Fepol ha demanat aquest divendres que es confini diversos agents de la comissaria de la Seu d’Urgell que poden estar contagiats. Segons ha assegurat el col.lectiu, deu agents de la ciutat ja han donat positiu. Per això, reclamen que s’aïlli tots els altres professionals que han estat en contacte amb els afectats. Alhora, SAP ha demanat que es faci el test a tots els agents de la Seu, i recorda que aquesta setmana s’ha confirmat la primera mort d’un membre del cos a Catalunya per COVID-19.
Precisament l’entorn de la comissaria urgellenca dels Mossos és un dels espais públics que una brigada dels Agents Rurals, amb el suport de la Mancomunitat d’Escombraries, ha desinfectat aquest divendres, juntament amb la zona del Sant Hospital, la Llar de Sant Josep i l’estació d’autobusos.
Previsions
La gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat en roda de premsa les alternatives previstes fins ara passen, de forma prioritària, per disposar de places hoteleres on poder traslladar afectats. Tot i això, ha indicat que no es descarta haver d'habilitar pavellons més endavant i que, per tant, es miren "de reüll" altres opcions, tenint en compte que actualment s'està en la fase 2 d'actuació i que s'han d'estudiar, en cas que s'arribés, les possibilitats d'un escenari de fase 3. Finalment, Farreny ha assenyalat que des de mitjans d'aquesta setmana s'han derivat pacients a dues clíniques privades de la ciutat de Lleida: la Vithas i la Perpetu Socors.
De les 142 noves deteccions de coronavirus a la demarcació lleidatana en les darreres 36 hores, 103 s'han registrat a la regió sanitària de Lleida i 39 a la de l'Alt Pirineu i Aran. Mentre, tretze de la vintena d'altes s'han donat a Lleida i set a l'Alt Pirineu i Aran. El responsable del Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Pere Godoy, ha indicat que els casos confirmats fins ara arriben als 495 i que en més de la meitat d'aquests, gairebé el 55 % del total, es coneixen les cadenes de transmissió del virus.
Godoy també ha detallat que un 35 % del conjunt de malalts de COVID-19 han requerit d'ingrés hospitalari i ha afegit que bona part d'aquests casos estan associats a geriàtrics. De fet, en onze residències d'avis de la demarcació de Lleida s'han detectat persones afectades pel virus i s'estudia si n'hi hauria d'altres on també s'ha propagat. Pel que fa a la mitjana d'edat de les víctimes mortals confirmades fins al moment, és de 82 anys, xifra que baixa als 64,3 si es té en compte el conjunt de positius, tant els hospitalitzats com els que es troben en aïllament domiciliari.
Habilitació de llits d'UCI a l'Hospital Arnau
Per la seva banda, el gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida i Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Ramon Sentís, ha començat la seva intervenció afirmant: "Ningú es creuria fa un mes la revolució assistencial que hem hagut d'atendre" i ha explicat que els 22 llits de l'UCI de l'Hospital Arnau de Vilanova estan ocupats actualment, així com també els vuit que hi ha a la unitat coronària de l'equipament. Per aquest motiu, s'han habilitat sales de reanimació i quiròfans per poder atendre més pacients, deixant-ne tres de lliures per altres tipus d'intervencions urgents.
Sentís ha dit que el límit de capacitat de l'Arnau rondaria entre els 80 i 90 llits d'UCI i que esperen que la setmana que ve arribin 40 respiradors. En aquest sentit, també ha volgut deixar clar que no creu que "hi hagi excessius problemes de subministrament", tot i remarcar que, ara per ara, per poder ampliar el nombre de places destinades a pacients crítics cal més material i equipaments específics d'aquest tipus d'unitat, a més de més personal especialitzat per poder atendre les necessitats d'aquests tipus de malalts.
Mentre, pel que fa als professionals sanitaris, n'hi ha més de 200 que estan confinats. De fet, a aquest col·lectiu s'han practicat un total de 170 tests, dels quals una setantena han donat positiu i, en una àmplia majoria de casos, es troben estables i aïllats a casa seva. El gerent de l'ICS a Lleida i Alt Pirineu i Aran i GSS ha indicat, però, que tot i la "forta pressió assistencial", no estan "desbordats" per la situació, ja que la plantilla actual és de 5.000 treballadors.
Pic de contagis a la demarcació de Lleida en dues setmanes
El responsable del Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, tot i admetre la dificultat a l'hora de fer previsions de futur, ha dit que és possible que el pic de contagis a la demarcació lleidatana es produeixi en uns 14 dies. En aquest sentit, ha explicat que el nivell de transmissió en aquest territori "és una mica inferior que al conjunt de Catalunya" i que els primers positius confirmats també van arribar més tard que en altres zones.
Per la seva banda, la gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran ha afirmat que s'estan planificant les accions pertinents en previsió que en els pròxims dies es poguessin esgotar "els recursos habituals disponibles per atendre a la població". Per aquest motiu, ha dit que s'estan reorganitzant els Centres d'Atenció Primària (CAP) amb la finalitat que aquests estiguin preparats per atendre més pacients. A tall d'exemple, Farreny ha explicat que s'estan ampliant els horaris de radiologia amb l'objectiu que es puguin fer més diagnòstics i així reduir el volum de persones que acudeix a urgències dels hospitals. Al CAP de la Seu d'Urgell han fet també reunions de coordinació.
Acabades les reunions abans d'obertura #caplaseuurgell per poder treballar coordinats, tornen a fer teletreball @icspirineu #Tssanitari #quedatacasa #enshemsortirem pic.twitter.com/66L0ePBu7L
— Toni Calvet (@tonicb21) March 27, 2020
A més, els professionals de la salut de primària també reforçaran les tasques de seguiment i detecció de necessitats a les residències de gent gran, així com també les de vigilància epidemiològica i prevenció. En aquest sentit, es contempla la possibilitat, per més endavant, de tancar alguns CAP per concentrar l'atenció en menys centres, mesura que ja s'ha aplicat als consultoris. Mentre, en el cas de les dones embarassades, s'han derivat les consultes ginecològiques a centres privats, amb l'objectiu de minimitzar l'afluència d'aquestes persones als hospitals.
Confinament rigorós
Finalment, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha demanat "mantenir el confinament de manera rigorosa" i ha assegurat que la "lluita per la pandèmia afecta a tots i és una comesa col·lectiva". També ha volgut agrair la tasca que fan els professionals sanitaris, els cossos de seguretat i les persones que s'encarreguen del proveïment, entre d'altres serveis essencials, a més dels responsables dels ajuntaments de la demarcació.