Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut reforça l'atenció domiciliària a la gent gran del Pirineu

Salut reforça l'atenció domiciliària a la gent gran del Pirineu

El programa PADES amplia la cobertura del servei a dotze hores al dia a la Cerdanya i el Pallars. A l'Alt Urgell també es preveu augmentar el nombre de professionals
La geriatra Alba Roig, del PADES Cerdanya, atenent un pacient a la nova consulta de geriatria de la Fundació Hospital de Puigcerdà (Foto: ACN)
12/07/2021 12:15

El seguiment de pacients amb malalties cròniques o amb algun tipus de demència o problema neurodegeneratiu, entre d'altres, s'ha ampliat en els darrers mesos a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. Tot plegat coincideix amb els efectes que ha tingut la crisi sanitària de la COVID-19 entre les persones de la tercera edat, que "han experimentat un descens funcional molt important, han empitjorat les patologies de base i ha augmentat la seva fragilitat", segons ha explicat a l'ACN la doctora Priscila Muñoz. Aquesta metgessa forma part de l'equip del Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), on des d'aquest any s'hi destina 417.000 euros anuals més per poder ampliar la cobertura del servei a dotze hores al dia de dilluns a diumenge.

Els recursos addicionals han servit per incrementar el personal dels PADES de Cerdanya i Pallars, amb la intenció que aquest darrer també presti servei a l'Alta Ribagorça a partir de la pròxima tardor. Mentre, a l'Alt Urgell també es preveu augmentar el nombre de professionals per tal que passin a cobrir la franja horària de vuit del matí a vuit de la tarda els set dies de la setmana. L'adjunt a la gerència de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, assenyala que tot plegat contribueix a millorar la qualitat del servei i treballar de forma més coordinada amb els equips d'atenció primària.

Abrantes considera que des del CatSalut s'ha tingut una "especial sensibilitat" amb la regió, tenint en compte la seva dispersió territorial i l'alt percentatge de població envellida i/o que pateix malalties cròniques. En aquest sentit, reconeix que feia temps que hi havia aquesta demanda, a la qual ara s'ha pogut donar resposta. També manifesta que tot i que la presencialitat és "clau", en aquells casos en què sigui possible es vol apostar per fer part de l'atenció mitjançant l'ús d'eines telemàtiques, amb l'objectiu d'evitar desplaçaments. L'adjunt a la gerència de la regió afegeix que uns dels reptes és el de trobar professionals per donar el servei.

Més suport a causa de la pandèmia

El reforç del PADES arriba en un moment en què la població ha hagut de patir els efectes dels confinaments i restriccions per fer front a la pandèmia. De fet, la doctora Muñoz assegura que una part dels seus pacients es troba ara en una situació "molt més delicada". Així, diu que s'ha produït un empitjorament cognitiu entre les persones diagnosticades amb demència o malalties neurodegeneratives, el que implica que ara necessiten més suport. En aquests casos, es fa una valoració integral sobre les seves capacitats funcionals i, en funció d'això, s'adapta el seu habitatge.

La metgessa afegeix que, arran de la COVID-19, les famílies són més reticents a portar als pacients als hospitals i prefereixen que se'ls faci un seguiment a domicili. Gràcies al reforç del programa, poden atendre i fer més trucades de control i seguiment per valorar quan és necessari anar-hi. Actualment tenen 42 pacients al PADES del Pallars, que dóna servei tant al Jussà com al Sobirà, i es duen a terme nou desplaçaments per setmana. Muñoz conclou que l'objectiu és donar a domicili les cures que es farien a l'hospital, amb la qual cosa, afegeix, s'aconsegueix "un millor control simptomàtic" del pacient, ja que es troba en un entorn conegut per ell.

Nova consulta de geriatria a la Cerdanya

A la Cerdanya, aquest mes de març ha entrat en funcionament una nova consulta de geriatria, situada dins les instal·lacions de la Fundació Hospital de Puigcerdà i que dona servei a aquesta Àrea Bàsica de Salut (ABS). El nou servei ha estat possible gràcies a la contractació d'una nova geriatra i de més personal d'infermeria. El president de la Fundació i alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, destaca que tot plegat s'emmarca en un moment on s'està replantejant, tant a la comarca com al conjunt de Catalunya, el model d'atenció sanitària i el d'atenció social per tal d'aconseguir que hi vagin cada cop més "interrelacionats".

La geriatra que presta aquest servei i visita una dotzena de persones a la setmana, Alba Roig, explica que l'objectiu és donar suport a aquells pacients més autònoms en les patologies cròniques que pateixen, a més de regular-los la medicació o fer front a problemes d'incontinència o caigudes, entre d'altres. D'aquesta manera, es treu pressió a l'atenció primària, tot oferint un servei més especialitzat en aquest tipus de perfils. Mentre, al Pallars des de l'abril també s'ha recuperat la consulta de geriatria, que havia quedat aturada per la pandèmia. Així, es dona servei un cop al mes a l'Hospital Comarcal de Tremp i, com a novetat, un altre al CAP de Sort.

L'atenció dels PADES es centra en pacients en situació d'atenció pal·liativa o malalties cròniques avançades que requereixen una major intensitat o complexitat, expertesa i especialització geriàtrica i/o pal·liativa; l'abordatge preventiu, diagnòstic precoç i tractament de les síndromes geriàtriques; l'avaluació geriàtrica integral; el suport i educació per la salut al pacient, família i entorn; i, juntament amb l'atenció primària, l'establiment de plans d'atenció individualitzats i compartits amb la persona i l'entorn del pacient i planificació de decisions anticipades.

Mostrar formulari de contacte