Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra amplia les excepcions al confinament a partir d'aquest dimecres

Andorra amplia les excepcions al confinament a partir d'aquest dimecres

La tercera fase de represa de l'activitat econòmica començarà el 18 de maig. Un grup interministerial coordina l'acció del Govern andorrà i la comunicació amb els països veïns a les fronteres
Ampliació de l'activitat esportiva (Foto: ANA)
12/05/2020 17:30

La segona fase d'excepcions al confinament a Andorra, que amplien les vigents des del 16 d'abril, seran aplicables a partir d'aquest dimecres, 13 de maig. El cap de Govern, Xavier Espot, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, han afirmat que transcorregudes més de dues setmanes des de l'inici de les primeres excepcions, s'ha comprovat un seguiment exemplar de les recomanacions, així com una tendència progressiva a la baixa en la corba epidemiològica.

D'aquesta manera, seguint sempre els criteris sanitaris, el nou protocol afegeix a les activitats ja permeses fins ara –sortir a córrer o caminar ràpidament, així com passejar– noves pràctiques físiques que no són de risc i que aprofiten l'important espai natural d'Andorra on és fàcil respectar el distanciament social recomanat. Queden excloses les persones sospitoses o amb diagnòstic actiu d'infecció per SARS-CoV-2 i els seus contactes, ja que han de continuar aïllades i seguir en tot moment les instruccions mèdiques.

Concretament, des de dimecres es permetrà la realització d'activitat esportiva a la muntanya, com el senderisme, córrer o la pesca, si bé no s'autoritza l'escalada o altres activitats de risc en aquest entorn. A més, també es podrà dur a terme la pràctica del ciclisme per carretera o muntanya i es permeten els desplaçaments en bicicleta com a mitjà de transport.

En aquest sentit, quant a la distància màxima des del domicili per fer exercici o passejar, fins ara eren dos quilòmetres i a partir de dimecres s'elimina totalment la limitació en el recorregut dels desplaçaments. També es permet l'ús del vehicle per desplaçar-se a espais oberts amb l'objectiu de realitzar les activitats físiques permeses.

Així mateix, s’augmenta el temps per a les sortides, podent-se escollir entre sortir una hora cada dia o dues hores en dies alterns en funció dels números d'edifici. És a dir, qui visqui en números d'edifici parells pot sortir els dies parells del mes i qui visqui en números d'edifici senars pot sortir els dies senars del mes. Per a les cases que no tenen número, se seguirà el criteri alfabètic del nom de la casa, podent sortir els dies parells els residents a les cases amb l'inicial de l'A a la M i els dies senars de la N a la Z.

Pel que fa a les franges horàries, el nou protocol d'excepcions amplia l'horari reservat per fer activitat física en espais urbans fins a les 22 hores –abans era fins a les 21 hores–. Igualment, no es requereix seguir els horaris reservats (amb excepció de la franja d'entre les 11 hores i les 14 hores per a les persones de més de setanta anys i vulnerables) per a la pràctica del senderisme o córrer quan es realitzin en espais naturals amb molt poca concurrència de gent.

Les activitats esportives professionals, en la segona fase d'excepcions

Aquesta segona fase d’excepcions contempla que quatre modalitats amb esportistes professionals –motociclisme, ciclisme, tenis i Bàsquet Club MoraBanc Andorra– puguin reubicar-se en emplaçaments més adequats i ampliar la freqüència dels entrenaments.

De la mateixa manera, tant els becats del Programa d’Alt Rendiment d'Andorra (ARA) com els federats que competeixen a escala internacional se’ls permet entrenar i s’adapta l’espai d’entrenament.

La tercera fase de represa de l'activitat econòmica començarà el 18 de maig

Paral·lelament, el cap de Govern ha anunciat la tercera fase de represa de l'activitat econòmica, que amplia els sectors que ja estaven autoritzats a obrir des del 20 d'abril en la primera fase i des del 4 de maig en la segona fase. Per tant, amb l'objectiu d'ampliar progressivament les excepcions al confinament i tenint sempre en compte les indicacions de Salut, a partir del dilluns dia 18 de maig també podran obrir activitats sanitàries. A més, estaran autoritzades les consultes veterinàries, les perruqueries, barberies i els centres d'estètica, entre d’altres.

En aquesta tercera etapa de reactivació econòmica està prevista la reincorporació d’aproximadament 2.000 treballadors, que s'afegeixen als 26.706 que ja estan actius.

Un grup interministerial coordina l'acció del Govern i la comunicació amb els països veïns a les fronteres

D'altra banda, Xavier Espot ha recordat que a hores d'ara “continuen les mesures de restricció de la mobilitat a les dues fronteres implementades a l'inici de la pandèmia” i, a més, no hi ha data oficial confirmada de represa.

Per aquest motiu, s'ha creat un grup de treball interministerial per coordinar l'acció de Govern i compartir estratègies amb els països veïns en aquesta qüestió. En aquest grup participen els ministeris d'Afers Exteriors; Justícia i Interior; Salut; Turisme; i Presidència, Economia i Empresa, així com la Secretaria d'Estat d'Afers Europeus.

Mostrar formulari de contacte