Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sánchez anuncia que a partir del 2 de maig es podrà fer esport al carrer si l'evolució de la pandèmia ho permet

Sánchez anuncia que a partir del 2 de maig es podrà fer esport al carrer si l'evolució de la pandèmia ho permet

El president del govern espanyol ha anunciat que dimarts el Consell de Ministres aprovarà el pla de desescalada en les restriccions pel coronavirus. La Generalitat advoca per un desconfinament per regions sanitàries i àrees bàsiques de salut
Noi fent esport a Andorra (Foto d'arxiu/ANA)
25/04/2020 23:05

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir del 2 de maig es podrà sortir al carrer per fer activitats esportives individuals o per passejar amb les persones que es convisqui si l'evolució de la pandèmia ho permet. En roda de premsa, el president espanyol ha assenyalat que qui concretarà l'ordre definitiva serà el ministeri de Sanitat després de veure quin és l'impacte del primer alleugeriment de les restriccions amb les sortides regulades dels infants. De fet, en relació amb aquesta mesura, ha descartat la proposta que el Govern català ha llençat d'establir franges horàries per edats. "L'ordre del ministeri és clara i és la que s'ha de seguir en relació als requisits i exigències dels menors", ha respost.

Sánchez ha argumentat que simplement s'ha restringit les sortides de 9 del matí a 9 del vespre perquè els pares que treballin puguin conciliar. El Govern havia proposat que els menors de 6 anys poguessin sortir d'11 del matí a 1 del migdia i els infants de 6 a 13 anys –inclosos- ho fessin de 4 a 6 de la tarda, per evitar aglomeracions. A la proposta també s'hi ha sumat l'Ajuntament de la Seu.

A partir d'aquest diumenge, els infants menors de 14 anys ja podran sortir al carrer a fer passejos d'una hora com a màxim i en un radi d'un quilòmetre respecte al seu domicili. (Ordre al BOE)

Pla de desescalada

D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que dimarts el Consell de Ministres preveu aprovar el pla de desescalada en les restriccions pel coronavirus. En roda de premsa, Sánchez ha assegurat que a la reunió que té aquest diumenge amb els presidents autonòmics escoltarà les seves propostes de desconfinament però ha advertit que les decisions es prendran "sota les mateixes regles". Així, el president espanyol ha explicat que el desconfinament es regirà per "un quadre de comandament integral" per "garantir la màxima coordinació" i no des de cada territori, com reclama el Govern català. "No avançarem a la mateixa velocitat, però sí que seguirem les mateixes regles", ha sentenciat Sánchez

Tal com ha explicat, hi haurà un sistema de marcadors "objectius i indiscutibles" per definir la resposta a cada territori i tractaran valors qualitatius i quantitatius a l'hora d'avaluar l'evolució. Així, tot i que Sánchez ha recordat que la desescalada serà "asimètrica" en funció de cada realitat, ha remarcat que qui la coordinarà serà l'executiu espanyol.

El president espanyol nega la "recentralització"

La decisió de coordinar des de l'Estat el desconfinament xoca amb la reclamació que l'executiu català ha fet en diverses ocasions de recuperar les competències per gestionar des de Catalunya la crisi. "Proximitat sí, però amb coordinació", ha conclòs el president espanyol, que ha assegurat que a la pandèmia "s'hi ha entrat junts i se'n sortirà junts com a país".

Sánchez, a més, ha respost als retrets per la "recentralització" de competències que l'executiu català ha anat repetint i ha assegurat que el govern espanyol "coordina i no recentralitza". I ha afegit: "Hem de deixar de banda qüestions que no tenen res a veure amb la lluita contra la pandèmia", ha demanat Sánchez, que ha afegit a més que cal evitar "caure en l'error fatal de la divisió i l'enfrontament" que podria "allargar" la crisi. "La unió és la força per vèncer", ha insistit i ha demanat "avantposar la salut i la idea de salvar vides".

La "desescalada", al llarg del maig i el juny

Sánchez ha anunciat que el pla de desescalada s'estendrà al llarg del maig i potser del juny. Segons el president espanyol, aquest pla ha estat traçat "amb molta antelació" i s'hi ha estat treballant durant més de tres setmanes. Serà en aquest document, que presentarà en roda de premsa, on es definirà el sistema de marcadors que establiran les respostes en cada situació per transitar cap a "la nova normalitat".

El president espanyol ha recordat que el desconfinament seguirà els criteris de gradualitat i asimetria. Així, ha explicat que no es recuperarà "de cop" tota l'activitat social, sinó que serà per etapes i per sectors, així com en funció del territori i l'afectació que hagi patit pel coronavirus.

Proposta de desconfinament a Catalunya per regions sanitàries i àrees bàsiques de salut

Per la seva banda, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha precisat que el desconfinament progressiu de Catalunya es vol fer "per regions sanitàries i àrees bàsiques de salut". "El que sí és segur és que no es farà per províncies", ha remarcat Vergés aquest dissabte en una entrevista a Catalunya Ràdio. La consellera de Salut ha tancat la porta així a la proposta de desconfinament per províncies que planteja l'estat espanyol i el ministeri de Sanitat. "Fer això a la província de Barcelona, per exemple, no tindria massa sentit. No és la mateixa la situació a la ciutat de Barcelona que en d'altres municipis molt més petits de l'Anoia, el Bages o el Berguedà", ha justificat Vergés. "No traiem l'entrellat de com ho pensen fer", ha reblat la titular de Salut.

"Hi ha d'haver un desconfinament gradual i progressiu amb possibilitat de regressió, no serà tan fàcil tornar a la normalitat", ha volgut deixar clar Vergés, que veu probable que al juny encara sigui vigent un cert confinament i algunes restriccions de mobilitat. "Els casos positius continuen creixent i hem d'estar molt pendents de l'índex de transmissió", ha recordat la consellera de Salut, que ha reconegut però que la pressió a les UCI dels hospitals va disminuint en els darrers dies. "Estem una mica millor que fa una setmana. A dia d'avui hi ha 902 llits de crítics ocupats per persones amb coronavirus, i 200 amb pacients sense la covid", ha avançat Vergés. "Però cal recordar que la capacitat normal de les UCI a Catalunya era de 600 llits. Encara estem molt tensionats", ha reflexionat en veu alta la titular de Salut.

En paral·lel, Vergés ha defensat que les franges horàries -de dues hores i per edats- continuen essent la millor fórmula per regular la sortida dels nens al carrer a partir de demà diumenge. "No és incompatible amb el decret del BOE i és el que nosaltres recomanem a la ciutadania", ha insistit la consellera de Salut. "De a 9 a 21 hores és un lapse de temps massa gran i la policia no ho podrà controlar. Se'm fa molt difícil pensar que es pot saber quanta estona fa que ha sortit al carrer una persona", ha posat d'exemple Vergés. "Per tant, una manera d'acotar la possibilitat de sortida és per franges horàries. I nosaltres ho seguirem recomanant", ha conclòs la consellera de Salut.

Mostrar formulari de contacte