Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sant Serni de Tavèrnoles, al cicle 'Desenterrant el passat'

Sant Serni de Tavèrnoles, al cicle 'Desenterrant el passat'

L'arqueòleg Òscar Augé parlarà de les darreres troballes entorn de l'església romànica La xerrada serà aquest divendres a les 8 del vespre al local social de la Plaça d'Anserall
Sant Serni de Tavèrnoles (Arxiu Comarcal-Fons Plandolit)
30/10/2014 16:51

El cicle 'Desenterrant el passat' dedica l'acte d'aquesta setmana a Sant Serni de Tavèrnoles. La xerrada, a càrrec de l'arqueòleg Òscar Augé, tindrà lloc aquest divendres a les 8 del vespre al local social de la Plaça d'Anserall.

Durant la tardor del 2013, l’obertura d’unes rases de drenatge a l’antiga església abacial de Sant Serni de Tavèrnoles va posar al descobert les obres de fonamentació d’aquest monumental temple romànic carregat d’incògnites. El seguiment arqueològic preceptiu de l’obra, a càrrec de l'urgellenc Òscar Augé, va permetre la recuperació i l’anàlisi de les dades recollides en aquesta intervenció, que seran exposades ara.

Amb el títol “Desenterrant els secrets de Sant Serni de Tavèrnoles. Resultats de les intervencions arqueològiques al monestir”, Augé parlarà del que fou un dels monestirs més poderosos de la Catalunya Vella i de les peculiaritats associades a la seva estructura, especialment d’aquelles que s’han manifestat arran de la intervenció de l’any 2013.

La història de Sant Serni de Tavèrnoles és força turbulenta. Els indicis apunten que es tractaria d’un dels pocs monestirs catalans amb continuïtat després de la invasió islàmica. Seria també la plataforma que llençaria el discutit abat Fèlix a la mitra urgellenca i, d’allà, a discutir sobre la naturalesa divina amb els principals teòlegs europeus de finals del segle VIII. El terratrèmol de 1427 va provocar l’ensorrament de les seves naus. Actualment només resta dempeus allò que durant l’època medieval fou la seva capçalera, occidentalitzada, a diferència de la major part dels temples romànics, i una de les portes incorporades a la façana d’una de les cases que s’aixequen al seu davant.

Mostrar formulari de contacte