Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La qualitat de l'aigua dels rius és bona o excel·lent a gairebé la totalitat d'Andorra

La qualitat de l'aigua dels rius és bona o excel·lent a gairebé la totalitat d'Andorra

El Pla de sanejament, la xarxa de col·lectors i depuradores o la neteja de residus, es consideren essencials per a la millora de les dades en relació amb d'altres anys. Els efectes positius són la recuperació de la fauna de riu

Estudi sobre la qualitat de les aigües superficials d'Andorra (Foto: Govern d'Andorra)
Estudi sobre la qualitat de les aigües superficials d'Andorra (Foto: Govern d'Andorra)
13/08/2020 14:40

La qualitat de les aigües superficials -com les dels rius- va ser el 2019 entre "excel·lent" i "acceptable" en el 97% de les estacions de control ubicades arreu del Principat d'Andorra. El percentatge és del 86% si només es té en compte aquelles estacions que han donat un resultat qualitatiu d'"excel·lent" o "bo", unes dades millors que les assolides l’any passat. Així ho han explicat i constatat, arran del darrer informe, la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer; la cap d’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Laura Coll, i el tècnic de Medi Aquàtic, Alain Grioche. La presentació de les dades s’ha fet al riu de Tristaina per mostrar de primera mà la qualitat de l'aigua del país.

Coll ha destacat durant l'acte que, d’acord amb la qualitat fisicoquímica, per tercer any consecutiu no hi ha cap estació amb una qualitat "molt dolenta" i només n’hi ha una amb qualitat "dolenta". Es tracta d'una tendència que es manté respecte a anys anteriors, però que ha millorat de manera considerable en relació amb el 2005, quan la qualitat de l’aigua "excel·lent" i "bona" no arribava al 40%.

El desenvolupament del Pla de sanejament, la construcció de la xarxa de col·lectors i les quatre depuradores del país, així com la neteja de residus i el manteniment de la vegetació de ribera han estat elements essencials per poder assolir aquests nivells de qualitat de l’aigua. “Tenim unes dades envejables que ens permeten tenir uns rius i aigües amb un alt nivell de qualitat, amb els beneficis que això comporta per a la ciutadania i el medi en general”, ha manifestat Coll.

Tractament de més de 20 milions de m3 d'aigües residuals

Al llarg del 2019 s’han tractat a les depuradores andorranes 20,2 milions de m3 d’aigües residuals, fet que ha contribuït a l’assoliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6, ‘Aigua neta i Sanejament’.

Actualment la xarxa de mesura de la qualitat de les aigües superficials consta de 37 estacions per a la qualitat fisicoquímica i de 15 per la qualitat biòtica, repartides per tot el territori. Durant l’any passat es van dur a terme un total de 767 mostres. Aquestes estacions es divideixen d’acord amb la funció que tenen en relació amb el seguiment de la qualitat de les aigües i es classifiquen com a estacions base, impacte, mixtes, flux i estacionals. La pertinença a un o altre grup determina la periodicitat de mostreig i els paràmetres analitzats.

Recuperació de la fauna de riu

Els efectes positius de la millora de la qualitat de l’aigua es manifesten, entre d’altres, en la recuperació de la fauna de riu. Un exemple n’és la llúdriga, que al 2010 no habitava els rius del Principat i actualment s’estima que hi ha entre 10 i 15 individus. Precisament, en aquesta línia, el tècnic Alain Grioche ha explicat que cada any es fa controls de macro invertebrats als rius per comprovar-ne la qualitat biològica. “Són indicadors perquè són sensibles a les pol·lucions i permeten saber si hi ha hagut pol·lucions en matèria orgànica, hidrocarburs, problemes de cabal o temperatures”, ha assenyalat. Seguint els resultats obtinguts, Grioche ha afirmat que des del 2005 es constata “una recuperació exponencial de la qualitat dels rius a tot el Principat”.

Neteja dels rius

A part del seguiment de la qualitat fisicoquímica de les aigües superficials, el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat gestiona el servei de neteja dels rius d’Andorra. Aquest servei té com a finalitat, per una banda, extreure els residus sòlids que es puguin trobar als rius del país i, per altra banda, fer el manteniment de la vegetació de ribera. Així, durant el 2019 es van netejar un total de 737 quilòmetres de rius, amb la retirada de 13 tones de residus, xifra que suposa un rati de 17,6 kg/km, molt per sota dels 150 kg/km del 2010. A més, també es van netejar 25 km de vegetació de ribera.

Altres controls de qualitat de les aigües superficials

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat disposa també de 7 estacions arreu del país que mesuren de forma continuada paràmetres com el pH, la temperatura, l'oxigen dissolt, la conductivitat, la matèria en suspensió i els hidrocarburs. Aquestes estacions permeten detectar vessaments incontrolats a les aigües per poder actuar de manera immediata. 

Mostrar formulari de contacte