Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Segueix la tramitació per reconèixer l'aranès com a llengua vehicular en l'ensenyament no universitari

Segueix la tramitació per reconèixer l'aranès com a llengua vehicular en l'ensenyament no universitari

La Síndica defensa al Parlament que es vol evitar interpretacions "errònies" que posin en risc l'occità

Intervenció de la síndica d'Aran, Maria Vergés, al Parlament. (Foto: ACN)
Intervenció de la síndica d'Aran, Maria Vergés, al Parlament. (Foto: ACN)
25/01/2023 17:40

El Parlament de Catalunya ha aprovat en un debat a la totalitat seguir amb la tramitació per modificar la llei del català i que es reconegui l'aranès com a llengua vehicular en l'ensenyament no universitari. La síndica del Conselh d'Aran, Maria Vergés, ha defensat que es vol evitar així interpretacions "errònies" que posin en risc l'occità i ha demanat al Govern que equipari l'aranès al català en recursos i reconeixement. Ara la modificació es tractarà en comissió parlamentària, es debatran les esmenes i tornarà al ple per a la seva previsible aprovació.

Pel que fa a la proposta de modificació de la llei, la CUP no ha votat en considerar que la normativa va en contra del català, mentre que Vox i el PP han presentat esmenes a la totalitat, que han estat descartades.

Justificació per a la modificació de la llei

La Síndica d'Aran, en la seva intervenció, ha justificat la modificació de la llei del català per blindar l'aranès ja que assegura que el text actual elimina el seu caràcter vehicular a l'escola. "Ens trobem aquí perquè en els últims anys hem vist que la Generalitat defensava el català com a llengua oficial i deixava l'aranès com a llengua residual", ha lamentat.

Segons informa l'ACN, Vergés ha relatat la situació "dramàtica" i "delicada" que viu la llengua aranesa, ja que la Unesco considera que quan l'ús social d'una llengua està per sota del 30 per cent pot desaparèixer. Pel que fa a l'occità, la síndica ha alertat que el seu ús social és del 20 per cent. "L'aranès es mor però no ens resignem i per això demanem que s'aprovi aquesta iniciativa", ha conclòs.

Mostrar formulari de contacte