Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Senterada converteix terrenys en desús en horts comunitaris i jardins comestibles

Senterada converteix terrenys en desús en horts comunitaris i jardins comestibles

L'associació impulsora ja compta amb uns 200 socis, que poden collir la verdura a cost zero o a preu simbòlic, en funció de la seva implicació en la cura dels terrenys
Una voluntària, a l'hort comunitari de Senterada (Foto: ACN)
02/08/2021 17:45

Senterada ha recuperat uns terrenys en desús i els ha convertit en horts col·lectius, amb l'objectiu de fer un canvi de model cap a un de més autosuficient, sostenible i basat en la sobirania alimentaria. Es tracta d'una iniciativa de l''Associació Senterada Municipi Viu i Sostenible', que ja compta amb més de 200 socis. A l'hort fan intercanvis de tasques de voluntariat per cistells d'hortalisses.

Les persones que s'impliquen més directament amb la cura poden endur-se la verdura gratuïtament, i la resta de socis amb un menor grau d'implicació, ho poden fer a un preu molt reduït. A més a més, compten amb un galliner i amb jardins comestibles. La idea és que tots els membres de l'entitat puguin collir plantes del jardí a canvi de plantar-ne una altra al seu lloc. Pel que fa al conreu, tenen l'objectiu de recuperar l'horta d'aquest municipi del Pallars Jussà amb llavors tradicionals, tot fomentant la biodiversitat cultivada, la producció locals i el conreu de la terra. Per poder-ho fer, han arribat a acords de custòdia amb propietaris de terrenys erms i abandonats per poder-los gestionar.

Aquests dies, l'hort col·lectiu de Senterada és un formiguer de gent, que col·laboren amb les tasques comunes que comporta, o veïns que cullen hortalisses per emportar-se a casa. Aquests productes de l'hort tenen un "preu just" i també destaca el fet que és el mateix veí és qui es cull la verdura. Un dels usuaris, Carles Mauricio, s'ha emportat un enciam i un quilo de mongetes, tot per 4 euros. Ell mateix ha arrencat l'enciam i s'ha collit les mongetes. Diu que no pot treballar-hi, però que hi col·labora anant a comprar la verdura.

Dolors Vericat s'expressa en la mateixa línia i, en el seu cas, s'ha atansat a l'hort per collir carabassons per cuinar-los per dinar. Vist el moviment de l'hort ha dit que alguna tarda hi destinarà una estona del temps lliure que té.

Mireia Font, portaveu de l''Associació Senterada municipi Viu i Sostenible', ha explicat a l'ACN que va ser durant el confinament que va començar a unir a gent del poble per avançar cap a l'autosuficiència municipal, perquè volen "decidir com i què mengem, menjar saludable i, alhora, recuperar aquests espais socials tan importants per a la nostra comunitat".

A tocar d'aquest hort comunitari, l'entitat en té un altre dedicat a la reproducció de llavors de varietats autòctones. L'objectiu en aquest cas no és la recol·lecció sinó la salvaguarda de llavors. Font ha explicat que moltes de les llavors que els avis feien servir s'han perdut. Ara volen recuperar-les i poder tornar-les a plantar en properes campanyes.

A la recuperació d'espais abandonats, l'Associació està pendent d'afegir-hi tercer eix: treure profit de les plantes silvestres comestibles a tota la xarxa de camins del municipi i convertir així els boscos en font d'aliment.

Mostrar formulari de contacte