S'estrena el documental 'El No a l'Ós', que explica el rebuig de la població dels Pirineus a l'alliberament d'óssos
El film, elaborat pels pallaresos Pepe Camps i Vanesa Freixa, vol mostrar a la societat urbana el malestar i els problemes quotidians causats per les polítiques de reintroducció de plantígrads. Hi apareix el testimoni de pastors, ramaders, tècnics, antropòlegs i conservacionistes
Sort acollirà aquest divendres l'estrena del documental 'El No a l'Ós', un film elaborat per Vanesa Freixa i Pepe Camps, veïns del Pallars, que vol mostrar a tota la societat el punt de vista de la població dels Pirineus -tant a Catalunya com a Occitània- pel que fa a les polítiques alliberament d'óssos. Una estratègia, impulsada els darrers vint anys per les administracions superiors, que és rebutjada per un gruix molt important d'habitants de la serralada, especialment a les valls on ara hi ha més presència de plantígrads, com és el cas del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Aran i també el departament francès de l'Arieja, que és el que pateix més atacs contra el bestiar.
Així, el film dóna veu a una vintena de persones del Pirineu, de perfils diversos com ara pastors, ramaders, tècnics, personal de l'administració, antropòlegs i conservacionistes. També hi ha col·laborat, entre d'altres, el músic urgellenc Arnau Obiols. El documental vol "generar empaties cap a un sector que s'ha d'enfrontar periòdicament a diferents problemàtiques" generades, en molts casos, pel que qualifiquen com "una deficient gestió per part de l'administració".
A més a més, els autors subratllen que són punts de vista "que poques vegades s'ha pogut escoltar", perquè en general els mitjans de comunicació -la gran majoria dels quals estan ubicats a fora del Pirineu- han ofert en aquesta qüestió concreta una visió “parcial” i totalment favorable a l'alliberament d'óssos.
Enfrontament amb el pensament urbà
En aquest sentit, la pel·lícula també aborda l'actual "enfrontament entre el pensament urbà i el rural". Pepe Camps, codirector del film, lamenta que actualment aquesta distància entre ambdues visions "sembla que no tingui cap punt de trobada" en qüestions com aquesta. Camps ha explicat a l'ACN que amb el documental també volen "acostar i aconseguir visibilitzar l'espai rural, com un espai natural i productiu que demana ser escoltat i consultat, per arribar a trobar un cert equilibri".
Arran de veure com el conflicte esclatava al Pirineu, i les conseqüències que se'n derivaven, Vanesa Freixa i Pepe Camps van considerar que era "urgent" explicar-ho i intentar "anar a l'arrel" d'aquesta oposició de la població dels Pirineus a la presència d'óssos, a més d'aprofundir en el conflicte generat arran de la reintroducció al Pirineu d'aquesta espècie. Per fer possible la producció, ara fa dos anys es va dur a terme una campanya de micromecenatge.
Donar veu als afectats
Els autors subratllen que el film dóna veu a pastors i ramaders, un sector que sovint ha estat molt poc escoltat o fins i tot silenciat en aquest conflicte, malgrat que són els qui més pateixen la presència dels plantígrads. I que ho fa "amb arguments i sense gens de crispació, des del seu dia a dia i des de la seva activitat", per poder explicar què significa realment haver de conviure amb l'ós des de primera línia, en lloc d'opinar-ne des d'una ciutat.
Freixa i Camps han volgut explicar, amb aquesta producció, tots els problemes associats que ha comportat la reintroducció de l'ós i que, amb totes aquestes valoracions, "sigui l'espectador el que en tregui les seves pròpies conclusions".