Set cellers del Pallars envelliran vi al pantà de Sant Antoni
Set cellers del Pallars (sis del Jussà i un del Sobirà) de la DO Costers del Segre han submergit un total de 168 ampolles de vi al pantà de Sant Antoni. Amb l'ajuda de tres submarinistes han enfonsat 2 gàbies, amb 12 ampolles de cada celler, a uns 40 metres de profunditat.
Aquesta acció permetrà que no hi hagi llum i la temperatura sigui constant, de 12ºC. A més, s'avaluarà l'evolució del vi embotellat sotmès a unes condicions concretes. Transcorreguts set mesos es traurà la primera gàbia i es convocarà sommeliers i enòlegs per fer un tast a cegues de l'ampolla submergida en relació amb la mateixa ampolla envellida en les condicions del celler.
El vi de cada celler s'ha etiquetat amb una xapa d'acer inoxidable i s'ha agafat a l'ampolla amb fil ferro galvanitzat. L'objectiu d'aquest etiquetatge és garantir la identitat de cada ampolla.
Prova pilot
Els cellers han apostat per aquesta prova pilot per conèixer com envelleix el vi sota l'aigua i poder-ho comparar amb l'envelliment fet al celler. El vi necessita una temperatura constant i aquest aspecte l'aigua li pot donar fàcilment. Al pantà de Sant Antoni l'aigua es troba entre uns 12ºC i 14ºC temperatura, mentre que al celler solament s'aconsegueix amb compressors o amb les ampolles sota terra. Per Raül Bobet, del celler Castell d'Encús, aquesta iniciativa respon a un tema de qualitat però també a un tema d'estalvi energètic.
Segons informa l'ACN, a la zona del Pallars no es coneix una experiència similar pel que fa a submergir vi. Núria Bigorra, del celler Terrer del Pallars, ha explicat que amb aigual dolça sí que hi ha experiències a les comarques de Girona i al Cantàbric però que amb aigua dolça no en coneix cap.
Set mesos sota l'aigua
Les primeres ampolles es trauran del pantà transcorreguts set mesos, coincidint amb la Fira de Primavera de Tremp. La segona gàbia de 84 ampolles es traurà al cap de 18 mesos.
Aquesta és una acció impulsada pels ajuntaments de Tremp, Salàs de Pallars, Talarn i la Torre de Capdella, i emmarcada en el projecte 'Al teu gust, aliments del Pallars'. Els sis cellers del Pallars Jussà que participen en aquesta iniciativa són Mas García Muret, Terrer de Pallars, Xic's de Cal Borrec, Sauvella, Vila Corona i Castell d'Encús. Del Pallars Sobirà hi ha participat el Celler Batlliu.