Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Signat el conveni per desenvolupar el sector industrial dels Vilansats, a Organyà

Signat el conveni per desenvolupar el sector industrial dels Vilansats, a Organyà

La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament d'Organyà i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell impulsen el nou polígon. En una primera fase es posaran en marxa 5 hectàrees i s'hi invertirà 1,5 milions d'euros. Està previst habilitar un tercer carril d'accés a la C-14
Signatura del conveni per a desenvolupar el sector industrial dels Vilansats
17/07/2020 15:20

Organyà ha acollit aquest divendres la signatura d'un conveni entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’INCASÒL, l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l’Ajuntament d’Organyà i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell per a promoure el sector industrial dels Vilansats. L'acte ha comptat amb la presència del conseller Damià Calvet i l'alcalde del municipi, Celestí Vilà. La primera fase del desenvolupament del projecte abastarà 5 hectàrees i comportarà una inversió d’1,5 MEUR.

El polígon vol resoldre la manca de sòl per a activitats econòmiques a Organyà i a l’àrea funcional econòmica de la Seu d’Urgell i Andorra, a més d'estimular la inversió a nivell comarcal, tenint en compte que la Seu d'Urgell és un important nus de comunicacions per carretera, amb l'enllaç entre els eixos Pirinenc i del Segre i la única via d'accés a Andorra des del territori espanyol.

El conseller Calvet ha recordat que la crisi econòmica i immobiliària que es va iniciar el 2007 va afectar el desenvolupament d’aquest sector industrial, que s'ha reactivat gràcies a l’esforç de l’Ajuntament d'Organyà, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i el Departament de Territori i Sostenibilitat. "S'avança ara una primera fase en què es podran fer inversions productives, que aportaran allò que es vol: un país viu, on hi hagi oportunitats arreu, i la gent pugui viure bé allà on ha escollit”, ha posat en relleu el conseller.

Per la seva banda, l'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà, s'ha mostrat satisfet amb la signatura del document i ha exposat que ja hi ha diverses empreses interessades a instal·lar-se als terrenys. En aquest sentit, ha assenyalat que el polígon podria ser una realitat en el termini d'un any i mig.

Primera fase i un tercer carril a la C-14

Vilansats es desenvoluparà en diverses fases per tal de garantir la seva viabilitat tècnica i econòmica. El sector té una superfície total de 36,3 hectàrees, amb un total de 172.990 m2 de sòl destinat a parcel·les d’activitat econòmica. Es preveu que en la seva primera fase s’urbanitzin unes 5 hectàrees situades a la zona nord, des d’on es pot construir un vial d’accés al sector des de la C-14.

Per fer-ho possible, l’INCASÒL redactarà i impulsarà una modificació puntal del POUM i una modificació del Pla parcial d’aquest sector. Així mateix, formularà i  tramitarà els corresponents documents de gestió i els projectes d’urbanització necessaris. La Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat, per la seva part, redactarà, aprovarà i executarà el projecte per a l'habilitació d’un tercer carril central a la C-14, que haurà de permetre efectuar els girs a l'esquerra, amb un pressupost previst d’execució de 300.000 euros.

Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua finançarà íntegrament, mitjançant conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el sanejament i depuració del nucli d’Organyà, així com els col·lectors en alta i els terrenys on se situï l’EDAR urbana. El finançament d’aquesta actuació ha de garantir que el sistema urbà de sanejament d’Organyà estigui dimensionat per poder tractar fins un 30% de càrrega industrial, límit que fixa la normativa vigent.

D’altra banda, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, redactarà el projecte constructiu de sanejament i depuració d’aigües residuals del municipi, amb el dimensionament necessari, i executarà aquests treballs amb el finançament íntegre per part de l’ACA.

Creixement econòmic i Agenda Verda

Després de la signatura del conveni, el conseller Calvet ha subratllat que el Departament ja està treballant per a preveure futures fases d’aquest sector i “per incorporar alguns elements que ja són imprescindibles, com l’aportació d’energia provinent de fonts renovables”. En aquest sentit, Damià Calvet ha indicat que “el vector ambiental és molt important, la lluita contra el canvi climàtic és permanent i, per això, hem de preveure que puguin haver, en el propi sector o vinculat al sector, parcs fotovoltaics que aportin energia al sector mateix o a la xarxa”. I ha conclòs: “Ja estem treballant per vincular el creixement econòmic a l’Agenda Verda”.

Altres visites

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat també aquest divendres diversos punts estratègics de l’Alt Urgell i actuacions que té en marxa el Departament a la comarca. A més de visitar les obres de condicionament de la C-14 entre Organyà i Montant de Tost i l'Ajuntament d'Organyà, Calvet també ha estat a l’aeroport d’Andorra-la Seu i s’ha reunit a la Seu d’Urgell amb l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives.

Competitivitat de l’Aeroport Andorra-la Seu

Pel que fa a l’aeroport d’Andorra-la Seu, que des de l’abril passat compta amb una maniobra publicada de vol instrumental basada exclusivament en GPS, Calvet ha explicat que “ara necessitem més companyies interessades en operar al camp de vol i potenciar totes les seves dimensions: turística-comercial, industrial i aeronàutica-esportiva”. Per Calvet, "això suma en benefici de la comarca i del país, i seguirem treballant amb el govern d’Andorra perquè l’aeroport sigui clau en l’enlairament del Pirineu”.

Mostrar formulari de contacte