Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Simulació d'un accident de trànsit amb 28 afectats a l'interior del túnel del Cadí

Simulació d'un accident de trànsit amb 28 afectats a l'interior del túnel del Cadí

L'acció, que s'ha dut a terme la matinada d'aquest dijous, ha volgut avaluar el pla d'autoprotecció de la instal·lació i la coordinació entre els actors implicats

Simulacre de l'accident de trànsit al túnel del Cadí (Foto: Protecció Civil)
Simulacre de l'accident de trànsit al túnel del Cadí (Foto: Protecció Civil)
18/05/2023 20:05

Protecció Civil i la concessionària Túnels Barcelona Cadí han organitzat un simulacre d'accident de trànsit aquesta matinada de dijous amb una vintena d'afectats i un incendi posterior. El simulacre volia avaluar el pla d'autoprotecció de la instal·lació així com la coordinació entre els diferents actors implicats i la comunicació i transferència d'informació entre aquestes estructures. L'acció, que ha implicat un tall de trànsit, s'ha dut a terme entre les dotze de la nit i dos quarts de quatre de la matinada per afectar al mínim la circulació de vehicles. El túnel del Cadí té una longitud de 5 quilòmetres i disposa d'un carril per sentit de la circulació. Té una galeria d'evacuació i 19 sortides d'emergència.

El simulacre ha consistit en l'accident d'un vehicle a l'altura del punt quilomètric 126,5 de la C-16 a l'interior del túnel del Cadí, que circulava en sentit nord, simulant el trànsit habitual d'un dia al matí. El cotxe accidentat s’ha incendiat i s'ha simulat que no s’ha pogut apagar amb els mitjans propis del túnel. A conseqüència de l’accident i posterior incendi, s’han hagut d’evacuar 28 usuaris de la via. Els figurants estaven distribuïts al llarg del túnel.

Un cop la sala de control del túnel ha rebut l’avís de l’accident, s’ha realitzat una primera trucada al telèfon d'emergències 112 per comunicar immediatament tota la informació disponible sobre la situació, incloent l'impacte que aquest ha tingut sobre les persones afectades. Tot seguit, s’ha contactat amb el CECAT de Protecció Civil per transmetre o ampliar la informació proporcionada anteriorment sobre l'accident. També s’ha informat de l'activació del Pla d'Autoprotecció (PAU) i de les accions que els equips d'actuació de túnel han dut a terme en resposta a l'emergència. Quant al personal del túnel del Cadí, hi han participat 17 persones.

Gestió de la informació i coordinació

Els Bombers de la Generalitat han posat en pràctica el control de les zones d'intervenció, la gestió de la informació i la seguretat i la coordinació de les accions entre les diferents agències participants. També s'ha practicat l'estratègia d'una actuació on no és possible l'extinció directa del foc a causa de la presència d’un sac de sodi sobre el qual llençar aigua és perillós. Els recursos destinats han consistit en 11 vehicles, 7 dels quals han estat d'aigua, 1 de salvament i 3 de transport de personal.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als 28 afectats del simulacre. Una vegada s’ha rebut l’activació per part del 112, diverses unitats del SEM s’han adreçat a les dues boques del túnel, tant a la banda del Berguedà com a la de la Cerdanya.

Habilitació d'àrees sanitàries

Quan els bombers han permès l’accés dels equips assistencials del SEM, s’han habilitat dues àrees sanitàries, una a la boca nord i l’altra a la sud, des d’on s’ha iniciat el triatge bàsic START que ha permès distingir els pacients que requerien una atenció immediata dels que necessitaven assistència amb menys urgència. A continuació, s’ha practicat el triatge META per oferir un tractament inicial i la possibilitat d’evacuar als afectats a l’hospital adient en funció de la gravetat i la patologia.

El SEM ha participat al simulacre amb més de 25 professionals i 12 unitats, entre elles, 3 unitats de Suport vital Avançat (SVA), 5 de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), 1 equip de psicòlegs, un comandament i la Unitat de Coordinació Operativa (UCO).

Controls en l'accés al túnel 

Els Mossos d’Esquadra, com a responsables del grup d’ordre, s’han encarregat dels controls de seguretat per garantir l’accés al túnel dels diferents operatius, i han col·laborat en el tall del trànsit al túnel. Els mossos han mobilitzat dues patrulles de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Puigcerdà; una patrulla de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Berga; un comandament de Berga; una patrulla de trànsit del Manresa i dues patrulles de trànsit de La Seu d’Urgell. En total han mobilitzat 13 efectius.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat a l’exercici amb el personal de l’Operativa Territorial de Protecció Civil a la Catalunya Centrali amb l’equip de guàrdia del CECAT, fent el seguiment i l’atenció de les persones afectades.

Els figurants del simulacre han estat alumnes de l’escola Joviat de Manresa i de l'Institut de Vic del Curs de Formació de Grau Mitjà de Tècnic d’Emergències Sanitàries.

Mostrar formulari de contacte