Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / S'inicien els tràmits per definir l'entorn de protecció de l'església Sant Serni de Nagol

S'inicien els tràmits per definir l'entorn de protecció de l'església Sant Serni de Nagol

L'objectiu de la delimitació és assegurar la conservació d’aquest bé d’interès cultural, vetllar pel seu manteniment en un context ambiental adequat i evitar l’afectació dels valors estètics, històrics i culturals del monument

Plànol de la delimitació (Font: Govern d'Andorra)
Plànol de la delimitació (Font: Govern d'Andorra)
08/08/2023 19:50

El Govern d'Andorra ha aprovat l’edicte de definició de l’entorn de protecció de l’església de Sant Serni de Nagol, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, així com els criteris que han de regir les intervencions sobre aquest Bé d’Interès Cultural i el seu entorn. L’objectiu de la delimitació és assegurar la conservació d’aquest bé d’interès cultural, vetllar pel seu manteniment en un context ambiental adequat i evitar l’afectació dels valors estètics, històrics i culturals del monument, impedint que se n’alterin les perspectives, la contemplació o l’estudi.

Tal com determina la Llei 15/2014, del 24 de juliol, de modificació de la Llei 9/2003, del 12 de juny, del patrimoni cultural, s’estableixen dues zones que regeixen l’entorn de protecció. La zona 1, anomenada d’acompanyament, és la més pròxima al monument i té en compte les parcel·les que estiguin a tocar o situades dins del perímetre de 20 metres comptats des del bé d’interès cultural, per a la qual s’estableixen una sèrie de criteris destinats a preservar la imatge del monument i del seu entorn més immediat.

Pel que fa a la zona 2, anomenada preventiva, va més enllà del perímetre de 20 metres i s'entén com una continuació del context del monument que inclou la major part de les visuals i elements paisatgístics que l'acompanyen. Aquests criteris són proposats pel Govern al comú de Sant Julià de Lòria perquè puguin ser integrats, si així ho considera oportú, al seu pla d'urbanisme parroquial.

A partir de l'aprovació d'aquest edicte s'obre un termini d'exposició pública d'aquest, per a la presentació de possibles al·legacions per part de la ciutadania, i posteriorment s'aprovarà el decret corresponent.

Església de característiques úniques a Andorra

L'església de Sant Serni és un monument situat a poca distància del poble de Nagol vora de la carretera de Certers i presenta un alt grau d'autenticitat íntimament associat al context que l'envolta. Les pintures murals conservades in situ formen un conjunt de pintures romàniques de gran valor i de característiques úniques a Andorra.

Mostrar formulari de contacte