Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sis investigats en la causa judicial per la mort de l'ós Cachou

Sis investigats en la causa judicial per la mort de l'ós Cachou

Entre ells hi ha el funcionari del Conselh Generau que el mes passat va ser detingut i tot seguit va quedar en llibertat amb càrrecs. La jutgessa de Vielha que porta el cas aixeca parcialment el secret de sumari
Localització del cos sense vida de l'ós Cachou, l'abril passat a Les (Foto: CGA)
10/12/2020 14:55

La causa judicial oberta en relació amb la mort del conflictiu ós Cachou compta amb sis investigats, entre ells el funcionari del Conselh Generau d'Aran que va ser detingut el 19 de novembre i posteriorment va quedar en llibertat amb càrrecs. L'ós va ser localitzat el 9 d'abril passa per una patrulla d'Agents de Medi Ambient del govern aranès, en una zona de difícil accés al terme municipal de Les.

Fins a quinze persones ja han declarat com a testimonis i no es descarta que aquest nombre i el d'investigats s'ampliï, segons han detallat a l'ACN fonts judicials. La jutgessa de Vielha que porta el cas ha aixecat parcialment el secret de sumari, tot mantenint-ne una part perquè podria afectar una altra investigació independent a la de la mort d'aquest polèmic plantígrad, del qual des del Pirineu se n'havia exigit l'extracció en diverses ocasions pels seus constants atacs contra el bestiar. Una petició que no va ser atesa per les administracions superiors, tal com també ha passat amb l'ós Goiat.

Tot i que en un primer moment es va apuntar a l'atac d'un altre ós com a possible causa de la mort de Cachou, el jutjat de Vielha va obrir diligències prèvies el 6 de maig passat i, tres dies més tard, va acordar el secret de sumari, després que entitats conservacionistes van qüestionar públicament l'informe inicial. Durant aquests mesos, a banda de les declaracions d'investigats i testimonis, també s'han rebut informes científics i la necròpsia de l'animal, entre d'altres.

Segons detalla la interlocutòria de la jutgessa d'instrucció, un cop s'ha pres declaració a la majoria dels investigats i quan ja s'ha fet un registre per analitzar les proves que poguessin ajudar a esclarir els fets, ja no hi ha motius que fonamentin el manteniment del secret de les actuacions. A més, al document també s'hi indica que han decaigut les intervencions telefòniques, les quals s'investigaven en una peça separada.

Mostrar formulari de contacte