Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Solanell, a la portada d'un calendari sobre pobles abandonats o recuperats

Solanell, a la portada d'un calendari sobre pobles abandonats o recuperats

El nucli de l'Alt Urgell apareix enguany a la publicació que una empresa dedica a 'micropobles' d'arreu de l'Estat. S'hi explica la història, els llocs on s'han pres les fotografies i com arribar-hi
Fotografia de portada del 'Calendario de la España vacía 2022', dedicada a Solanell
13/04/2022 17:35

El poble recuperat de Solanell, al municipi de Montferrer i Castellbò, apareix a la portada del calendari 2022 que ha dedicat a la denominada "Espanya buida" el Grup Driver, una xarxa de tallers de pneumàtics i mecànica ràpida d'àmbit europeu. L'empresa ha selecciona dotze dels més de 3.000 "micropobles" que es calcula que hi ha actualment a l'Estat, dels quals la meitat -gairebé 1.500- tenen menys de 100 habitants. Tot i que en conjunt suposen un percentatge molt baix de població, aquest grup representa al voltant del 20% dels municipis existents.

Aquest és el tercer any que s'ha fet aquest calendari, que cada any selecciona una dotzena de poblacions i anima a descobrir-les pel seu caràcter inèdit i singular. Des de Reviure Solanell, a la publicació hi expliquen que des de fa anys treballen per "un poble que està recuperant el seu antic esplendor i encant" i que "vol donar a conèixer les seves històries, les seves festes, la seva gent i com arribar-hi per carretera". Per això, a més d'una fotografia, la pàgina dedicada a cada nucli inclou una descripció individual i explica quin és "el millor itinerari per arribar-hi amb total confiança amb cotxe". En el cas de Solanell, a part de protagonitzar la portada, s’hi ha instal·lat uns monòlits amb fotografies històriques del municipi, els llocs on van ser preses, on es poden veure com eren els espais i les famílies que hi vivien.

A més de Solanell, el calendari també inclou tres localitats de la província d'Osca: Isín, Jánovas i Lanuza. Completen la tria Arenillas (Sòria), Olmeda de la Cuesta (Conca), Poyales (La Rioja), Sarnago (Sòria), Velilla (La Rioja), Villalibado (Burgos), Villamorón (Burgos) i El Acebuchal (Màlaga). 

Aquest recorregut per pobles "buidats" també es pot fer a internet, mitjançant la pàgina web calendariodelaespanavacia.com, des d'on es pot descarregar i imprimir el calendari. Aquesta plataforma permetrà compartir d'altres poblacions a través d'un formulari on qualsevol ciutadà que així ho desitgi hi podrà afegir la història de la seva localitat i, d’aquesta manera, tindrà l'opció de participar en les següents edicions del calendari. Amb aquesta acció, el Grup Driver vol "donar visibilitat i protagonisme a unes poblacions que sembla que hagin estat oblidades i que podrien desaparèixer si no s'hi posa remei", i animar els futurs visitants a desplaçar-s'hi. Per a la realització del calendari, la companyia ha comptat amb la participació i la col·laboració "entusiasta" dels corresponents alcaldes i dels seus habitants.

Mostrar formulari de contacte