Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sort acollirà la primera edició de la Moto Pirinaic's, una concentració de motos solidària

Sort acollirà la primera edició de la Moto Pirinaic's, una concentració de motos solidària

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat aquest divendres la iniciativa. L’associació de nens amb càncer AFANOC rebrà íntegrament les donacions que es recaptin durant l’esdeveniment
Presentació de la Moto Pirinaic's (Foto: Departament de Salut)
05/05/2017 14:05

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat aquest divendres la primera edició de la Moto Pirinaic’s, una concentració de motos en benefici de nens amb càncer, coorganitzada per l’associació Moto Events Solidaris i l’Ajuntament de Sort. La iniciativa compta amb la participació d’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i diferents agrupacions de motoristes. L'esdeveniment es durà a terme del 2 al 4 de juny.

El Departament de Salut s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa ja que, tot i que la proposta s’inscriu en un àmbit esportiu i lúdic com és l’afició al motociclisme, "també té com a finalitat donar suport i visibilitat al càncer infantil". En aquest sentit, s’entregaran a l’AFANOC tots els donatius que es recullin.

Cal destacar que la Generalitat de Catalunya, a través de diferents departaments, en especial el de Salut, ja col·labora des de fa temps amb l’AFANOC, que té delegacions a Tarragona i Lleida, i que es dedica a donar recolzament psicosocial, educatiu i emocional a les famílies amb infants i joves amb càncer, a les quals acompanya des de l’inici de la malaltia i al llarg de tot el procés.

Càncer infantil

A Catalunya es diagnostiquen cada any aproximadament uns 200 casos nous de càncer infantil (0-14 anys). Aquesta malaltia és la primera causa de mortalitat en els nens de 5 a 14 anys i la segona causa en les nenes d’aquesta edat. En els nois i noies de 15 als 24 anys, el càncer és la segona causa de mortalitat, després dels accidents.

La supervivència global als 5 anys del càncer oscil·la entre el 77% i el 80%, depenent del tipus de tumor i el grup d’edat. Per aquest motiu, el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020 del Departament de Salut contempla de manera específica els objectius, accions i estratègies a seguir en l’àmbit de l’oncologia pediàtrica (0-14 anys) i també en els casos de càncer en adolescents (15-20 anys) i adults joves (21-24 anys), atès que, malgrat ser una malaltia d’incidència relativament baixa, són malalts especialment rellevants i mereixen un tractament específic ja que es diagnostiquen en un moment molt important del desenvolupament físic, psíquic i social de la persona.

El conseller Comín ha destacat que des del Departament de Salut s’aposta fermament per avançar en la recerca oncològica infantil i en donar assistència i suport a les famílies amb nens amb càncer i que, de fet, “és un dels reptes del Departament de Salut i s’hi destinen molts esforços, recursos i energia, malgrat que la prevalença és relativament baixa”. També ha asseverat que “l’AFANOC té un paper bàsic i molt rellevant en l’atenció i supervivència en el càncer infantil perquè es focalitza en l’entorn i el factor emocional dels nens i les famílies”.

Agraïment dels organitzadors i participants

L’alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha donat les gràcies a tots els actors implicats en la iniciativa i en especial a la gent de Sort i de la comarca, tot posant de relleu que “la clau d’aquesta iniciativa és la solidaritat i el caire social”. També ha apuntat que, a més de la vessant solidària, la Moto Pirinaic’s 2017 “és una molt bona oportunitat per donar a conèixer el territori, la gastronomia i la cultura del territori”.

Toni Ruiz, president de Moto Events Solidaris, associació que promou l’esdeveniment, ha explicat que la proposta sorgeix de diferents sentiments, com a pares que han d’afrontar la situació de tenir un nen amb càncer, i també des de la vessant esportiva d’aficionats a les sortides en motocicleta i de l’estimació per un entorn com Sort. Així mateix, espera que sigui "la primera de moltes edicions” i ha remarcat que “una petita ajuda de cadascú repercuteix positivament en molta gent”.

Per la seva banda, la vicepresidenta de l’AFANOC, Maite Montañés, ha assenyalat que “les famílies amb infants amb càncer necessiten molt suport i molts recursos, els quals es poden atendre sovint gràcies a gent solidària com són els motoristes i iniciatives com la Moto Pirinaic’s”. A més, ha agraït en especial al conseller Comín que hagi obert les portes del Departament per fer difusió d’un acte solidari com aquest.

Implicació de l'actor Carles Canut

El reconegut actor lleidatà Carles Canut, molt compromès amb els temes relacionats amb el càncer i “gran ambaixador del Pallars”, tal com l’ha presentat Comín, també dona suport a aquesta iniciativa solidària i, en la seva intervenció, ha insistit que “si una cosa defineix a la gent del Pallars és la solidaritat”. També ha manifestat que “és injust que els nens tinguin malalties com el càncer i entre tots hem d’ajudar perquè els nens no pateixin i aconseguir que es puguin guarir”.

Per últim, la diputada Carmina Castellví, representant del territori del Pallars al Parlament, ha indicat que “quan la societat civil es mou, el país avança, i aquesta iniciativa n’és un gran exemple”. També ha afirmat que “el Parlament està obert a difondre iniciatives com aquesta sempre que sigui necessari”.

Mostrar formulari de contacte