Sort ha acollit aquest dijous la primera Jornada d'Habitatge de l'Alt Pirineu i Aran, que segons els seus impulsors, l'IDAPA, ha posat de manifest la necessitat de "modificar algunes polítiques i adaptar-les" a la realitat pirinenca.
Entre les ponents hi havia la secretària tècnica de la Taula d'Habitatge, Sílvia Rodríguez, que ha dit que l'Alt Pirineu és "una zona molt rural i les polítiques estan pensades des d'una òptica urbana". Per això, Rodríguez creu que cal "canviar els criteris de priorització", que solen ser "emergència econòmica o zones més poblades", perquè entén que a la regió pirinenca "no hi ha emergència econòmica" i sí que hi ha en canvi problemes de despoblament en alguns municipis, ben al contrari del que passa actualment a les àrees urbanes de Catalunya, on els darrers anys s'ha accentuat encara més la sobrepoblació.
Rodríguez assenyala com les possibles causes de la problemàtica actual l'elevada presència d'habitatges buits, la necessitat de rehabilitació de molts immobles envellits o la pressió de les segones residències o les habitatges d'ús turístic.
L'esmentada Taula d'Habitatge és un òrgan publicoprivat amb representació de totes les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, que es va crear l'any 2022. La seva voluntat, afirmen, és "fer front al repte de l'accés a l'habitatge a partir de la coordinació i la cooperació entre agents clau del territori". Està impulsada per l'IDAPA mateix i per l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran, tots dos òrgans vinculats a la Generalitat.
La directora de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, Eva Fiter, ha explicat a l'ACN que actualment ha augmentat la demanda de primera residència, però no l'oferta, i que això incrementa el risc de despoblació en alguns municipis. Fiter creu que cal tenir en compte que, tot i el seu escàs nombre d'habitants, a dins l'Alt Pirineu hi ha "relitats molt diverses", però que igualment a totes les valls l'accés a l'habitatge es presenta com "un factor clau per a fer front al repte poblacional" i a "la fixació de població".
A la jornada s'ha volgut donar a conèixer als assistents "totes les eines i mecanismes per facilitar l'accés a l'habitatge als municipis de muntanya", a més d'explicar "experiències que poden ser reproduïbles a altres municipis", indiquen des de l'IDAPA.