Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sort compta amb el seu primer inventari de patrimoni cultural

Sort compta amb el seu primer inventari de patrimoni cultural

En total s'ha documentat un centenar d'elements patrimonials materials i immaterials. El treball ja compta amb una base de dades en línia i oberta

Castell dels Comtes del Pallars (Foto: ACN)
Castell dels Comtes del Pallars (Foto: ACN)
22/09/2022 12:53

L'Ajuntament de Sort ha fet el seu primer inventari del patrimoni cultural del municipi. En total s'ha documentat un centenar d'elements patrimonials materials i immaterials. Pere Bascones, regidor de Cultura de l'Ajuntament de la capital del Pallars Sobirà, ha explicat a l'ACN que tenir aquest registre ajudarà a la seva difusió i conservació.

Cada element que s'ha inventariat compta amb el context històric, l'estat de conservació, la localització, la descripció i la protecció de què disposen, entre altres característiques. De Sort en destaca el Castell dels comtes de Pallars, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) l'any 1988, i els gravats del Solà de Seurí, que van rebre aquesta catalogació l'any 2021. Al poble d'Altron, l'any 2021 també es va declarar Bé Cultural d'Interès Local (BECIL) l'Ubla, un element arquitectònic de gran rellevància.

Berta Castells, estudiant d'un Grau d'Història a la Universitat de Girona, ha estat l'encarregada de l'Inventari del Patrimoni Cultural Municipal de Sort. Castells ha detallat que es tracta d'un treball prospectiu que ara ja compta amb un primer estudi preliminar i una base de dades en línia i oberta. El projecte es podrà ampliar i completar en el futur, comptant també amb la participació de la població.

L'autora de l'Inventari ha destacat que més enllà dels castells i altres elements arquitectònics l'ha sorprès la riquesa etnològica. Així mateix, ha destacat els cants religiosos que, més enllà del ritual i del significat vinculat a l'església, servien de via d'expressió i emoció per a molta gent. "Sense tenir en compte les creences religioses concretes de cadascú, les litúrgies que es duien a terme realment en aquests pobles i les maneres i comportaments que es manifestaven en el cant contribuïen a fer visible i sensible l'ordre social", ha remarcat.

Pel que fa l'inventari, Pere Bascones ha qüestionat el fet que sigui l'ajuntament el que hagi hagut de dur-lo a terme, cosa que no passa a la demarcació de Barcelona, on es promou des de la Diputació.

 

 

Mostrar formulari de contacte