Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sort rememora l'ancestral ofici de xollar ovelles amb tisora

Sort rememora l'ancestral ofici de xollar ovelles amb tisora

La festa de La Xollada, que se celebra des de fa 33 anys, s'ha dut a terme aquest dilluns al Parc del Riuet. La celebració és també un homenatge a l'activitat ramadera

Xollada d'Ovelles a Sort (Foto: ACN/Marta Lluvich)
Xollada d'Ovelles a Sort (Foto: ACN/Marta Lluvich)
25/06/2024 12:45

Sort ha celebrat un any més aquest dilluns, 24 de juny, la festa de La Xollada d'Ovelles, que es duu a terme des de fa 33 anys. Per rememorar aquest ofici, mitja dotzena de xolladors han estat els encarregats de fer la demostració anual al Parc del Riuet; uns amb tisora, com marca la tradició, i altres amb la màquina elèctrica, que es va introduir l'any 2014, mostra de l'evolució de l'ofici en les darreres dècades. Des de l'any passat també s'utilitza un aparell antic de transició entre les tisores i els estris actuals.

Ja amb les ovelles xollades, el bestiar s'identifica amb la marca del propietari del ramat. Per a aquesta acció, que antigament es feia amb pega, ara s'utilitza pintura.

La festa també ha servit per homenatjar l'activitat ramadera, i és que les muntanyes de Sort encara acullen cada any més de 8.000 caps de bestiar. La celebració s'ha complementat amb una fira de productes artesans i estris vinculats amb el món dels pastors i de l'activitat de xollar.

La llana, material de rebuig

La llana de les ovelles era anys enrere un complement a l'economia, però actualment això ja no és així. Els ramaders han de pagar per xollar les ovelles i la llana no es compra. Tot i ser un teixit excel·lent, sostenible i biodegradable s'aposta per altres materials. Són moltes les granges que acumulen sacs plens de llana encara d'altres anys i no troben qui la vulgui, ni que sigui a cost zero. Ara, aquest producte és considerat com un material de rebuig. Tanmateix, els pastors fan xollar els seus animals per garantir-ne el seu benestar

 

 

Mostrar formulari de contacte