SOS Pirineus es presenta reclamant "exercir un control" sobre la candidatura dels Jocs d'Hivern
La nova coordinadora engloba grups ecologistes contraris a projectes que veuen "negatius pel desenvolupament sostenible". Entre d'altres mesures, volen que els boscos siguin àrees no urbanitzables
Aquest dilluns s'ha presentat, a la Seu d'Urgell, SOS Pirineus, una nova coordinadora que aglutina diversos grups ecologistes contraris a projectes que consideren "negatius per al desenvolupament sostenible". A l'acte, celebrat a la Sala de la Immaculada, la plataforma ja ha avançat que entre aquests projectes als quals s'oposen hi ha la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030.
Sobre aquesta qüestió, tot i no explicitar-hi el seu rebuig, en la seva primera compareixença SOS Pirineus ha afirmat que creuen que és "difícil assegurar la viabilitat" de la candidatura olímpica" tot adduint "els efectes que té el canvi climàtic sobre la serralada". Núria Martí, presidenta de l'associació Salvem La Molina (que s'oposa a l'actual creixement urbanístic de l'estació cerdana), opina que els Jocs d'Hivern "poden provocar moviments especulatius" i una "destrucció irreversible". Tot i partir d'aquesta visió clarament negativa, Martí ha assegurat que reclamaran "ser presents en totes les comissions possibles" per "exercir un control" sobre el projecte. Alhora, demana que que el Govern actuï amb "transparència" i també que es faci una consulta entre la població de l'Alt Pirineu, si bé ha matisat que, si el resultat d'aquesta consulta fos a favor dels Jocs, acceptaran la presentació de la candidatura. L'activista ecologista hi ha afegit que advoquen per "replantejar el model de turisme de neu".
En la presentació, els impulsors de SOS Pirineus han afirmat que neixen amb la voluntat de "sumar esforços" a l'hora d'afrontar diverses problemàtiques locals que afecten la zona. Per això, tenen previst dur a terme xerrades per "propiciar un debat" sobre la gestió" del territori a les comarques pirinenques.
Entre les primeres mesures que plantegen, la plataforma vol "un règim efectiu que protegeixi les zones forestals i els espais d'interès natural i paisatgístic". En aquest àmbit, defensen convertir els boscos en àrees no urbanitzables, com també sol·licitar que el Pirineu sigui declarat Reserva de la Biosfera. Alhora, insten les administracions amb competències en urbanisme a "vetllar per la preservació" i volen que la Generalitat i el Parlament aprovin un "paquet de mesures" per garantir "un model socioeconòmic digne". En aquest sentit, SOS Pirineus uneix aquestes reclamacions mediambientals a d'altres de caràcter social, entre les quals esmenten "lluitar contra la precarietat laboral, la despoblació, la industrialització a gran escala i l'especulació".
Entitats impulsores
Entre els creadors de la coordinadora hi ha Salvem Salau, que engloba "persones, associacions, ONG’s, entitats i administracions" contràries a la concessió de permisos per fer prospeccions d'or i wolframi a la vall de Bonabé. També en forma part Salvem Coll de Pal, que s'oposa a l'acord entre l'Ajuntament de Bagà i l'estació de La Molina per allargar el telecabina Alp 2.500 fins al Niu de l'Àliga i instal·lar nou telecadira al sector de Coll de Pal. Aquest grup considera que la presència de pistes d'esquí en aquesta zona és "una amenaça ambiental, social i econòmica". En la mateixa línia, Salvem La Molina afirma que "lluita per aconseguir un desenvolupament urbanístic sostenible" i "pel potencial econòmic i turístic" del municipi d'Alp.
Pel que fa al Pallars Jussà, SOS Pirineus té com a membre la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica, que rebutja "la re-potenciació de les línies d'alta tensió Escalona-Foradada del Toscar i Escalona-Escalona", perquè consideren que són els "primers passos cap a la interconnexió elèctrica pel Pirineu aragonès". Finalment, des del Ripollès s'hi ha sumat la plataforma 'Aturem el polígon de la carretera de les Llosses', que s'oposa a "la requalificació d’un terreny per a la construcció d’un nou polígon a Ripoll". El grup considera que a la capital del Ripollès ja n'hi ha prou amb l'oferta actual de sòl industrial, que xifren en "set polígons amb 39.509 m2 de naus disponibles".
Suport de la CUP i d'En Comú Podem
A l'acte de presentació hi han estat presents el portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, Pau Lozano, i el fins ara diputat d'En Comú Podem al Congrés i candidat a la reelecció per Lleida, Jaume Moya, acompanyat de membres de la candidatura municipal La Seu en Comú.
Lozano considera "urgent canviar el model socioeconòmic", que creu que actualment està "basat en la neu, el totxo i l'especulació", i que "encara ho és més aturar aquells projectes que destrossen les valls i muntanyes" perquè considera que es fan "en benefici d'uns pocs". De la seva part, Moya ha celebrat la creació de la plataforma perquè "la gent del Pirineu s'empoderi i reuneixi esforços no només per respondre a les agressions que posen en perill el territori, sinó per tenir un punt de trobada i debat en comú i des de baix". Moya també ha compartit l’escepticisme vers els Jocs Olímpics d’Hivern perquè, tot i el suport expressat per un gran nombre d'institucions locals pirinenques, creu que "no semblen tenir consens ni reunir els requisits mínims de sostenibilitat i beneficis per la gent del territori", per la qual cosa demana que s'obri un procés de debat.