Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / SOS Pirineus exigeix un "replantejament del model de societat"

SOS Pirineus exigeix un "replantejament del model de societat"

La plataforma de grups ecologistes vol que es prioritzi el comerç local i el sector primari i que es redueixi el turisme i la construcció. També pretenen "eliminar al màxim" l'ús del cotxe
Acte de SOS Pirineus a la Seu d'Urgell (Arxiu)
04/05/2020 09:55

SOS Pirineus "exigeix" un "replantejament del model de societat, tant a nivell dels Pirineus com de tot el planeta" en el marc de l'actual pandèmia de la COVID-19. La plataforma que agrupa diverses entitats ecologistes, i col·lectius contraris a activitats econòmics projectades o en curs, considera que cal "impulsar una reflexió ciutadana i per part dels poders públics que es tradueixi en l’inici d’accions polítiques i socials, en l’àmbit pirinenc i en el conjunt de la nostra societat", amb "compromisos concrets i accions efectives".

Pel que fa a l'emergència sanitària actual, SOS Pirineus creu que a l'inici de la pandèmia hi ha hagut "greus errors de previsió i de manca de mitjans de protecció personal, especialment en el personal sanitari, i de respiradors pels afectats i d’altre material bàsic", si bé valora que "com a col·lectivitat hem estat capaços de reaccionar davant d’ella donant mostres clares de solidaritat, maduresa, responsabilitat i capacitat d’organització". Per això, veuen necessari disposar d'"industries al país que proveeixin materials considerats estratègics, tant sanitaris com de qualsevol mena. En aquest sentit, tot i l'actual preocupació social per la crisi sanitària, la plataforma creu que "la humanitat s’enfronta a problemes molt més greus i existencials", entre els quals esmenta "el canvi climàtic, el gran nombre d’espècies en perill d’extinció i l’esgotament dels recursos disponibles".

En un extens comunicat, els grups ecologistes reivindiquen "un nou model social i econòmic" perquè opinen que actualment els Pirineus tenen "una economia fràgil i altament dependent, basada principalment en el sector dels serveis, la construcció i el turisme", i que "l’aturada ha impactat de ple en els negocis familiars de turisme rural", com també en els productors locals, tot i les iniciatives endegades per impulsar la venda conjunta a domicili. Per això, creuen que cal prioritzar "el comerç local i el sector primari", per garantir "la subsistència de tota la societat", i promoure "les activitats industrials i artesanes amb criteris sostenibles i adaptades al territori", i que l'economia "no es basi en turisme i l'especulació immobiliària".

El text també reclama una "explotació racional de tots els recursos geològics (minerals, roques, aigua, petroli, aire o gas natural) i una "mineria respectuosa amb el medi natural, com per exemple, fer-la evitant explotar a cel obert". També volen que s'eviti el que consideren com a "ús excessiu de l´aigua" tot fent referència explícita a la fabricació de neu artificial, i en aquest sentit auguren que l'evolució de les temperatures farien "inviables" uns Jocs d'Hivern. Quant al canvi climàtic, els ecologistes creuen que "fins ara s’ha primat el guany ràpid i depredador de l’entorn" i al·ludeixen a la "relació entre augment de contaminació i afectació de la salut". I, tot i reconèixer que aquesta situació afecta menys el Pirineu, creuen que "cal anar amb compte amb qualsevol impacte", com ara la proposta de la Incineradora de Cercs, al Berguedà. En aquest sentit, creuen que els Pirineus han de ser "un gran pulmó verd que contribueix a mantenir l’equilibri dels gasos d’efecte hivernacle"".

Finalment, pel que fa a la mobilitat, SOS Pirineus exigeix "eliminar al màxim l'ús del vehicle privat", com ara cotxes i tot terrenys. I opinen que es podria compensar amb "la racionalització dels transports col·lectius", la integració de xarxes de transport i l'increment de freqüències de trens i autobusos. També volen que s'habilitin més "camins per anar a peu o amb mitjans no motoritzats, d´uns pobles als altres".

Mostrar formulari de contacte