Stop JJOO concentra a Puigcerdà el rebuig als Jocs d'Hivern
Manifestants vinguts d'arreu de Catalunya participen a la marxa 'Per un Pirineu viu', amb presència de col·lectius i representants de l'Alt Urgell. La CUP, En Comú Podem i diverses entitats reclamen al Govern que no presenti la candidatura
Uns milers de persones -5.000 segons els organitzadors, i 2.500 segons els Mossos d'Esquadra- s'han sumat a la manifestació 'Per un Pirineu viu', que ha organitzat aquest diumenge al migdia Stop JJOO per mostrar, a Puigcerdà, el seu rebuig al projecte de candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics 2030. Molts dels manifestants hi han assistit mitjançant la vintena d'autocars vinguts de la resta del país, principalment de l'àrea de Barcelona, tal com havien avançat dies enrere els promotors de la marxa. Un d'aquests busos ha recollit participants de l'Alt Urgell, des de les parades que ha fet a Oliana i la Seu.
La marxa ha arrencat a la zona industrial de la capital cerdana, on hi ha el recinte de la fira de cavalls, i ha estat encapçalada per cinc tractors mobilitzats per Unió de Pagesos, que han acompanyat els manifestants fins a l'entrada del nucli urbà, en el marc de la seva campanya 'La pagesia diu prou'. Des d'Stop JJOO han qualificat com a "històrica" la jornada reivindicativa, que havien definit com "de país" perquè estava oberta a la participació de gent de tot Catalunya, i asseguren que és la mobilització política o social més gran que s'ha fet mai a la capital cerdana.
La comitiva ha avançat per l'avinguda de Catalunya i ha arribat fins a la plaça del Call, en ple centre de Puigcerdà, on s'ha fet un acte polític i s'ha llegit el manifest de la jornada per part dels portaveus de la plataforma: el regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu Bernat Lavaquiol i la formatgera i activista cerdana Helena Guillén. A aquesta cloenda, presentada per l'actor urgellenc Joel Pla, també hi han pres part membres de la plataforma Stop JJOO Aragón, que han llegit un manifest propi.
Lavaquiol ha dit que representen "una lluita per alçar la veu" perquè considera que "ens voldrien de nou callats i amb el cap cot", i hi ha afegit que aquesta lluita és "per la justícia social" i per "sostre, treball, terra, pa, salut, educació i cultura". El regidor urgellenc també ha criticat els posicionaments favorables als Jocs perquè, assegura, "ens diuen que sense Jocs no tindrem res". De la seva part, Guillén ha manifestat que "avui s'han trobat un Pirineu viu, que no cedeix a xantatges barats a canvi d'infraestructures" que creu que "no són les que necessitem", perquè entén que "ens releguen a un simple decorat". La formatgera establerta a Cerdanya hi ha afegit que "les pirinenques tenim clar que cal un canvi de rumb".
Partits com la CUP i En Comú Podem s'han sumat a la mobilització i han reclamat al Govern que retiri el projecte, sense esperar a la celebració de la doble consulta prevista per al 24 de juliol vinent tant a l'Alt Pirineu i Aran com a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Sobre aquesta votació, Bernat Lavaquiol ha dit que "ja veurem si arribem al referèndum", en al·lusió a la data límit que ha establert el COE -el 20 de maig vinent- per incorporar l'Aragó a l'acord tècnic. En aquest sentit, Lavaquiol ha reconegut explícitament que des d'Stop JJOO prefereixen "que no s'arribi al referèndum i que es retiri la candidatura" abans de preguntar als habitants del Pirineu. Tot i això, ha volgut matisar que veuen possible la victòria del ‘no’ i fins i tot s’ha preguntat si "el president Aragonès acatarà el resultat de les urnes quan surti el 'no'". També volen que es renunciï a la candidatura entitats com l'ANC, que ha col·laborat en la logística de l'acte.
Entre els molts col·lectius que s'hi han adherit també hi havia la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, el Sindicat de Llogateres de la capital catalana, Procés Constituent, el CDR i diversos grups ecologistes o contraris a d'altres projectes econòmics en execució on en estudi arreu de Catalunya, sobretot de l'Àrea Metropolitana. S'hi han solidaritzat igualment col·lectius de la resta dels Països Catalans. Molts dels manifestants han exhibit pancartes d'aquestes altres reivindicacions, juntament amb estelades, pancartes d'Stop JJOO i banderes de la Unió Soviètica, Sardenya i el Sàhara Occidental, entre d'altres.
Capçalera amb presència urgellenca
La capçalera de la manifestació ha comptat amb la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; la presidenta del grup parlamentari de la CUP i ex alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté; i una representació dels impulsors del manifest contra els Jocs d'Hivern, entre ells la vicepresidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós; el regidor d'Esports i Cultura de la Seu d'Urgell, Carlos Guàrdia; la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, Xènia Antona, l'exportaveu d'aquesta formació al consistori urgellenc i actual portaveu d'Stop JJOO, Pau Lozano; i la docent cerdana i directora de la Kilian Jornet Foundation, Núria Burgada. També s'ha sumat a la marxa la portaveu dels Comuns al Parlament, Jèssica Albiach. La capçalera no comptava amb cap representant polític de Puigcerdà ni de la resta de Cerdanya.
La jornada s'ha completat amb les actuacions musicals d'Alidé Sans, Cesk Freixas, Joina, Sorguen, Orquestrina Trama i PD Nanfu, i s'hi ha interpretat 'La terra per sembrar', la cançó que vol esdevenir "la banda sonora" del moviment. Entre els col·lectius que s'hi han sumat des de l'Alt Urgell hi ha l'organització comarcal d'Arran, que han manifestat que "avui a Puigcerdà comencem a dibuixar un nou present socialista" i han reclamat "ni un macroprojecte més", tot acompanyant el missatge amb la fotografia d'una pintada en una carretera, amb el lema 'Les joves diem no als JJOO' i l'emblema comunista de la falç i el martell. En la mateixa línia, Endavant Alt Urgell ha exhibit una pancarta on anima a "fer una alternativa juntes".