Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Stop JJOO denuncia l'especulació urbanística associada al turisme

Stop JJOO denuncia l'especulació urbanística associada al turisme

Des de Baqueira, la plataforma alerta de les dificultats dels treballadors i residents per accedir a l'habitatge i insisteix en la necessitat de diversificar l'economia al Pirineu
Bernat Lavaquiol i Alidé Sans, a la cota 1.500 de l'estació d'esquí de Baqueira Beret on s'està construint 38 habitatges de luxe (Foto: ACN)
20/12/2022 14:20

Membres de la Plataforma Stop JJOO han denunciat aquest dimarts que l'especulació urbanística associada al turisme de l'esquí dificulta l'accés a l'habitatge dels treballadors i residents, un fet que s'agreuja de manera especial a la Val d'Aran, la Cerdanya i el Pallars Sobirà. El col·lectiu ha alertat de la situació a peu de pistes de l'estació de Baqueira Beret, on s'està construint 38 habitatges, amb un preu de venda de 2 milions d'euros per cadascun.

Fins a l'estació aranesa s'hi ha desplaçat Bernat Lavaquiol, portaveu d'Stop JJOO i regidor de la CUP a la Seu d'Urgell, que sosté que "el poc terreny urbà disponible en aquestes comarques s'està destinant a construir segones i terceres residències de luxe, exclusivament destinades a l'àmbit turístic". El també cap de llista cupaire a les properes eleccions municipals hi ha afegit que entén que moltes vegades "no deixen de ser operacions merament especulatives" i que "en molts casos, passen per modificacions del planejament urbanístic" per, afirma, "acabar requalificant terrenys rústics i fent-los urbanitzables".

Des de la plataforma creuen que "l'especulació amb la terra i l'habitatge fa augmentar el cost a l'accés a un habitatge de primera residència per a les persones que es volen establir al territori". També veuen negatiu el fet que el turisme representi un 42% del PIB de l'Alt Pirineu i l'Aran, "multiplicant per 3,4 la mitjana catalana", i que a l'Aran i al Pallars Sobirà aquest percentatge arribi al 54%. En aquest sentit, Lavaquiol ha criticat "les subvencions públiques destinades a pistes d'esquí privades que permeten un desenvolupament urbà associat a aquests complexos". A l'Aran, el 54% de l'habitatge és de segona i tercera residència "amb una ocupació de 18 dies a l'any de mitjana", segons el polític i activista urgellenc, que hi afegeix que "per contra, els treballadors i residents tenen moltes dificultats per trobar lloc on viure" i, segons assegura, "alguns ho han de fer en caravanes".

Crítica a noves urbanitzacions

A part de la nova urbanització de la Pleta Arriu a Baqueira, d'altres exemples que la cantant Alidé Sans -també membre de la plataforma- ha posat de manifest són la urbanització per a ús residencial i hoteler amb capacitat per a més del triple de la població actual prevista al petit poble de Bausen; una altra nova promoció prevista a Sorpe (Alt Àneu), lligada a l'ampliació de Baqueira-Beret cap al Pallars Sobirà amb 379 habitatges previstos, i la posada en subhasta dels apartaments inacabats a Espui (la Vall Fosca) lligats a la construcció d'unes pistes d'esquí que porten des del 2008 aturades.

Mostrar formulari de contacte