Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Substitueixen 150 metres de canonada de la central hidroelèctrica d'Unarre mitjançant un helicòpter

Substitueixen 150 metres de canonada de la central hidroelèctrica d'Unarre mitjançant un helicòpter

És la primera vegada en 68 anys que es canvia una part d'aquesta infraestructura vertical, que té una llargada total de 870 metres
Treballs de substitució de canonades de la central hidroelèctrica d'Unarre (Foto: ACN)
26/05/2023 13:55

La central hidroelèctrica d'Esterri d'Àneu-Unarre ha canviat, per primera vegada en 68 anys, una part de la canonada vertical que en permet el funcionament mitjançant el transport d'aigua. La infraestructura va entrar en funcionament l'any 1958 i consta de quatre grups generadors. En total, la canonada fa 870 metres de llarg i compta amb un salt de 480 metres per transportar l'aigua de l'estany de La Gola i la presa de Cervi fins a la central.

Per fer el canvi parcial de la canonada, ha calgut un helicòpter per transportar el material. L'actuació forma part de les tasques de manteniment preventiu que gestiona Enel Green Power, la branca de renovables d'Endesa. L'helicòpter ha retirat els trams antics i ha anat portant els nous, de 6 metres de longitud cadascun i també d'acer, i els han anat dipositant al traçat.

Tècnics especialitzats en aquests tipus de feines en vertical, han col·locat les peces amb precisió i les han soldat entre si. S'ha aprofitat aquesta substitució per canviar l'acabat de la canonada, que tindrà ara un color integrat a l'entorn natural on es troba. Està previst que aquest procés finalitzi durant la tardor i la instal·lació torni a entrar en servei.

L'aigua que circula per la canonada forçada prové, en el seu origen, de l'estany la Gola. D'aquí baixa per un barranc natural fins a una petita presa a tocar de Cervi. L'aigua que surt d'aquesta presa recorre 3 quilòmetres a través d'un canal que s'acaba endinsant a la muntanya on recorre a través d'una galeria gairebé un quilòmetre més. A la seva sortida, comença la canonada forçada que porta l'aigua fins a la central.

La Central d'Esterri - Unarre

La Central d'Esterri - Unarre es va projectar l'any 1955 i va entrar en servei tres anys després, el 1958. Té 4 grups de 10 MVA de potència cadascun d'ells, per la qual cosa té una potència instal·lada total de 40 MVA. Un d'aquests 4 grups, el que integra la canonada forçada, prové del riu Unarre i aprofita l'aigua provinent de l'estany de la Gola, la presa de Cervi i la toma d'Escurriols. Els altres tres grups aprofiten l'aigua provinent de l'embassament de Boren.

Mostrar formulari de contacte