Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Suport del Parlament a l'intent de retornar a Catalunya els sepulcres dels comtes d'Urgell

Suport del Parlament a l'intent de retornar a Catalunya els sepulcres dels comtes d'Urgell

El diputat de CiU Agustí López proposa iniciar contactes amb els actuals propietaris, el Museu Cloisters de Nova York La ubicació original de les peces era el Monestir de les Avellanes

Sepulcres dels Comtes d'Urgell
Sepulcres dels Comtes d'Urgell
17/03/2010 16:27

La Comissió de Política Cultural del Parlament ha aprovat per unanimitat una proposta del diputat de CiU i alcalde de Sort, Agustí López, per instar la Generalitat a “iniciar contactes per comprar els sepulcres gòtics dels comtes d’Urgell".

Actualment aquestes peces es troben al Museu Cloisters de Nova York. L’objectiu seria tornar els sepulcres al seu recinte original, al Monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer. El 1906 aquest edifici, afectat per la desamortització de 1835, va ser comprat pel banquer lleidatà Agustí Santesmasses, que poc després va vendre les caixes funeràries a un antiquari de Vitoria-Gasteiz, en contra de la voluntat del Bisbat d’Urgell. Finalment, van ser revenudes al centre Cloisters, integrat al conegut museu Metropolitan de Nova York.

López assenyala que aquesta part del panteó dinàstic dels comtes d’Urgell constitueix “quatre joies de l’escultura gòtica catalana”. El diputat considera important comprar-les “per la importància històrica del Comtat d’Urgell a la història medieval de Catalunya i, més endavant, a la Corona catalano-aragonesa”.

Darrerament el Metropolitan ha accedit a facilitar la venda d’algunes obres d’orígen català. És el cas d’una escultura del segle XIV de l’Escola de Lleida, que ha estat adquirida pel Museu diocesà de Lleida.

Mostrar formulari de contacte