Suport i crítiques a la futura vegueria de l'Alt Pirineu i Aran
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, considera la reordenació territorial "un debat necessari" Francés Boya reitera que l'Aran no vol ser inclosa dins de cap vegueria i el grup de CIU al Parlament lamenta que la llei no estigui consensuada L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, apel.la novament a la "unitat territorial" de l'actual província
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha manifestat que la Llei de vegueries que aquest dimarts ha aprovat el Govern català obre "un debat necessari pel país". Batalla recorda que el ple municipal ha expressat de forma reiterada el seu suport a la creació de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, i comenta que "és ara realment quan començarà el diàleg al Parlament sobre la nova ordenació territorial de Catalunya".
Batalla, que també és diputat de CIU, ha afirmat que l'Estatut ja contempla la nova divisió veguerial i que, per tant, "és bo que aquesta intercanvi d'impressions es produeixi". Tot i aquest suport, Batalla, ha subratllat que s'haurà de modificar el finançament per tal que aquesta llei "sigui justa per a tots el territoris". Segons ha comentat l'alcalde urgellenc, "si el finançament es manté com fins ara, tenint en compte el número d'habitants, la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran hi podria perdre'.
Batalla també ha demanat al Govern català "que treballi perquè l'Aran i la Cerdanya, que en aquests moments s'oposen a la nova llei, puguin 'encaixar' en la nova ordenació territorial".
El projecte de llei proposa la creació de les vegueries de Barcelona, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Girona, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Tot i això el Govern no parla encara de les capitals, una qüestió que haurà de decidir el Parlament.
Posicionaments diferents dins del territori pirinenc
Tant l’Ajuntament de la Seu com el Consell Comarcal de l’Alt Urgell han aprovat en diverses ocasions mocions per demanar la vegueria pirinenca. Des de la ciutat es considera que el més important no és esdevenir capital, sinó acabar amb les molèsties que ha comportat històricament dependre de ciutats com Lleida o Girona, totalment allunyades de les comarques de muntanya. Així, el consistori urgellenc aposta pel diàleg amb les comarques veïnes, tenint en compte els recels que la proposta genera a la Cerdanya i, especialment, a la Val d’Aran, que reclama quedar al marge de qualsevol vegueria.
L'Aran es planteja recórrer a Madrid
El Síndic d'Aran, Francesc Boya, ha dit aquest dimarts durant el transcurs d'un ple extraordinari del Conselh Generau, que "no ens ha de fer por anar a Madrid a demanar el que Catalunya no ens vol donar", en al·lusió a la nova distribució territorial de Catalunya en vegueries. Boya ha assegurat que tot i que no coneix el contingut de l'avantprojecte de llei "el que sí que és una realitat és que no s'ha comptat amb la participació de l'Aran".
Boya tem que el contingut sigui insuficient i minimitzi els drets del territori aranès i la possibilitat d'incrementar el seu autogovern. El Síndic reitera que l'Aran "no vol estar inclosa dins de cap vegueria que no sigui l'Aran i demanarà al prohom aranès que analitzi el text".
CIU lamenta que s'hagi aprovat la llei sense consens
El portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol, ha lamentat que el Tripartit hagi aprovat la Llei de Vegueries en el consell de Govern sense cap mena de consens i provocant un enfrontament territorial. Per a Pujol està clar que “aquest projecte de llei no té l'acord de ningú, l’han volgut portar al Parlament de Catalunya en calçador perquè no sigui dit que no l’han presentat i a canvi de poder entrar el Projecte de Llei de l’Àrea Metropolitana”. “La Llei de l’Àrea Metropolitana ha fet pagar un preu molt alt al país que és l’enfrontament territorial amb la Llei de Vegueries”, ha manifestat.
Àngel Ros apel.la a la "unitat territorial" de Lleida
Segons informa l'ACN, l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, reivindica la unitat del territori de Lleida i el Pirineu, "tal com està organitzat dins de Catalunya actualment". Ros opina que el fet que les comarques de muntanya depenguin de Lleida "correspon a criteris històrics, culturals i econòmics racionals" i afirma que "Lleida és la ciutat que vertebra aquest territori".
Ros encara confia en que durant el tràmit parlamentari es podrà canviar aquesta divisió i veu positiu que no se superposin institucions, però novament reclama "més consens territorial". L'alcalde de Lleida ha dit que es reunirà aquest dimecres amb el conseller Ausàs. Tant l'Ajuntament com la Cambra de Comerç van presentar al.legacions adreçades de manera explícita a impedir la regió pirinenca. Durant la tramitació de la nova Llei al Parlament, es vol demanar que s'escolti les institucions de Lleida per fer entendre "com es vertebra el territori i per què no s'ha de dividir", segons l'alcalde.
Ros afirma que el Pirineu ja en té prou amb les competències actuals en matèries com Salut i Mossos d'Esquadra, que "funcionen bé". I hi afegeix que "si es mira cap al futur s'han d'entendre les possibilitats que suposen les noves infraestructures de comunicacions entre el Pirineu i la plana de Lleida amb uns vincles cada vegada més forts". Per contra, sí que demana tractar l'Aran com un tema "específic" per la seva singularitat dins el territori.