Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Suport institucional del Pirineu per tirar endavant la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern

Suport institucional del Pirineu per tirar endavant la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern

Els Consells de l'Alt Urgell, Cerdanya i Aran coincideixen a valorar positivament l'aval del COI per presentar el projecte per al 2030. La Mancomunitat d'Esquí Nòrdic creu que acollir l'esdeveniment ajudaria a promocionar aquesta modalitat

Competició de la Copa del Món d'SBX a la Molina
Competició de la Copa del Món d'SBX a la Molina
08/10/2018 19:45

Les institucions del Pirineu han rebut amb satisfacció l'aval del Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè el projecte Pirineus-Barcelona presenti la candidatura per organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Així ho han manifestat els principals representants de les tres comarques que podrien acollir les competicions d'esports de neu: els presidents dels Consells Comarcals de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, i de Cerdanya, Ramon Moliner, i el síndic del Conselh Generau d'Aran, Carlos Barrera.

L'alcalde de la Seu i president de la Mancomunitat per a la Promoció de l'Esquí Nòrdic, Albert Batalla, també s'ha felicitat d'aquest vistiplau del COI. Per al representant de les estacions d'esquí de fons, tant la candidatura com, si s'escau, el fet d'acollir els Jocs són "una oportunitat per promocionar" aquesta modalitat, minoritària al Pirineu però que és molt popular i mediàtica en països del nord i el centre d'Europa.

A nivell comarcal, tant el president de l'Alt Urgell com el de la Cerdanya creuen que a partir d'ara caldrà seguir treballant i fent "esforços" per fer realitat el projecte. Jesús Fierro creu que, tot i que la Seu no disposa d'instal·lacions d'esports de neu o gel, "l'experiència" que té com a ciutat olímpica a Barcelona'92 pot aportar un valor afegit al projecte. 

De la seva part, Ramon Moliner ha destacat que la Cerdanya és un punt clau en la candidatura gràcies a la proximitat amb Barcelona i les instal·lacions ja existents a l'estació de La Molina, que compta amb una dilatada experiència en l'organització de competicions internacionals, també en l'àmbit paralímpic. Moliner ha recordat que si la candidatura del Pirineu es veu ara viable és perquè el COI ha flexibilitzat els seus criteris. L'organisme vol recuperar l'essència dels Jocs d'anys enrere i, però això, vol exigir a les noves candidates que l'organització no suposi una despesa excessiva o inútil per al territori. Els dirigents comarcals creuen que les instal·lacions esportives ja hi són i que, en tot cas, seria un incentiu per resoldre projectes viaris pendents, com ara la millora de la carretera C-16 i la modernització de la línia de tren Barcelona-Puigcerdà.

Suport unànime a l'Aran

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha recordat que la setmana passada ja va convocar un Consell d'Alcaldes per donar suport al projecte i que la moció es va aprovar per unanimitat. Barrera també veu en la candidatura "una oportunitat d'or" per millorar les comunicacions; concretament, l'N-230, la C-28 i la connexió amb la frontera francesa.

De la seva banda, el director comercial de Baqueira Beret, Xavier Ubeira, considera que la celebració d'uns Jocs situaria l'estació aranesa "al lloc que li pertoca internacionalment". Ubeira ha explicat que, aquesta mateixa temporada, Baqueira Beret ja té planificades competicions de Copa del Món, que en la majoria d'esports d'hivern és l'esglaó previ als Jocs. A més, ha dit que s'hauran de preparar i homologar pistes d'esquí per estar a l'altura dels requisits del Comitè Olímpic Internacional, tot i que ha afegit que el marge de dotze anys, fins arribar a l'any 2030, els dona la tranquil·litat suficient per planificar amb garanties.

Mostrar formulari de contacte