Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Suport unànime a la moció per garantir habitatge i serveis bàsics a persones en situació vulnerable

Suport unànime a la moció per garantir habitatge i serveis bàsics a persones en situació vulnerable

ICV demana que s'eviti els desnonaments i denuncia que a la Seu n'hi ha previst un per aquest divendres Els grups municipals coincideixen en la necessitat de trobar solucions pràctiques als nous casos d'emergència social
PAH - Ple de la Seu
10/03/2015 12:42

L’Ajuntament de la Seu ha aprovat per unanimitat una moció de suport a situacions d’emergència social i pobresa energètica. El text, presentat per ICV, demana que es garanteixi per llei l’accés a un habitatge i als serveis bàsics, davant l’augment de casos de desnonaments i de talls de llum, aigua o gas a persones i famílies amb pocs recursos.

La moció recolza la ILP presentada l’octubre passat al Parlament de Catalunya per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i per d’altres entitats socials. A grans trets, es demana que les persones que no puguin fer front a la hipoteca o al lloguer tinguin accés a un lloguer just durant almenys tres anys. En aquest sentit, s’insta a una major exigència als bancs perquè cedeixin els seus pisos buits, especialment aquells que han rebut quantiosos ajuts públics per subsistir. Alhora, es reclama que les empreses energètiques no puguin tallar el subministrament en cas d’impagament a persones amb dificultats econòmiques.

La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Vives, va recolzar la moció. Vives va recordar que durant aquesta legislatura ja s’ha treballat amb entitats financeres i amb empreses com PEUSA per evitar que es donin aquestes situacions a la Seu. Així, va exposar que s’ha concedit 111 ajuts de “lloguer just” i que aquest any passat el CAPAU ha gestionat 131 ajuts per al pagament del rebut de la llum, 30 per al gas i 54 per a l’aigua.

Durant aquest debat, Antoni Viñals va exposar el fet que aquest divendres mateix està prevista una execució hipotecària a la Seu. Viñals denuncia que aquesta seria la primera vegada que hi ha un desnonament per ordre judicial a la ciutat, i que se n’espera un altre per la setmana vinent. Les persones afectades, en tots dos casos dones amb fills menors, van ser al ple per exposar el seu testimoni, acompanyades de membres de la PAH.

Solucions urgents i més exigència als bancs

ICV, Progrés i ERC van coincidir a demanar que es prenguin mesures urgents durant aquesta setmana per evitar que s’arribi a aquest extrem. Des de CiU van assegurar que ja s’ha fet gestions des del moment que s’ha conegut el cas, si bé demanen que aquestes situacions sempre es donin a conèixer amb temps, abans no sigui massa tard per aturar-les.

Per Progrés, Òscar Ordeig va apel•lar a la recerca de solucions pràctiques per evitar arribar al desnonament previst aquest divendres, ja que ara per ara no es veu el final a l’actual crisi de l’habitatge. Ordeig demana que la Seu mantingui la condició de ciutat on ningú és desnonat per problemes econòmics.

Des d’ERC, Miquel Caminal va aprofundir en l’arrel de la situació actual i va culpar directament als grans grups financers i l’especulació immobiliària que es va impulsar la dècada passada. Caminal va criticar especialment que les administracions no siguin més exigents amb els bancs, després que aquests han rebut més de 165.000 milions d’euros en ajuts públics.

Mostrar formulari de contacte