Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Surt a la venda el llibre commemoratiu dels 40 anys de l'aiguat a la Seu d'Urgell i Andorra

Surt a la venda el llibre commemoratiu dels 40 anys de l'aiguat a la Seu d'Urgell i Andorra

Ple a la Sala de la Immaculada aquest dijous en la presentació de l'obra, que consta de 300 pàgines i que han impulsat Ramon Ganyet, Joan Ganyet i Jordi Mas. A l'acte també hi han intervingut Francesc Viaplana i Amadeu Gallart

25/11/2022 14:15

La Sala de la Immaculada s'ha omplert aquest dijous al vespre per a la presentació del llibre Aiguat! 1982-2022. Quaranta anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra. L'obra, editada per Salòria, surt a la venda aquest divendres mateix i es podrà trobar a les llibreries de la capital de l'Alt Urgell i també en establiments de lectura del Principat.

La presentació l'han dut a terme els seus promotors, Ramon Ganyet, Joan Ganyet i Jordi Mas, acompanyats de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, i d'Amadeu Gallart, batlle urgellenc entre 1979 i 1983. Joan Ganyet ha explicat que aquest llibre l'han preparat amb la idea que esdevingui "un llibre de referència en el futur" a l'hora d'estudiar i entendre no només com es van viure aquells aiguats sinó també com la societat es va organitzar per fer front als danys i com es va planificar la reconstrucció de les zones afectades.

De la seva part, Ramon Ganyet ha concretat que el contingut consta de dues grans parts: la Seu i comarca i el Principat d'Andorra. A cada part s'hi explica amb tot detall com es va viure el tràgic episodi a banda i banda de la frontera. També s'hi parla dels projectes que es van impulsar arran dels aiguats i especialment la canalització de l'entorn del riu Segre a la Seu, que va incloure la posterior construcció del Parc Olímpic del Segre, que ha esdevingut un conjunt emblemàtic de la Seu, amb els Jocs Olímpics com "la cirereta que ho va acabar d'arrodonir".

Jordi Mas hi ha afegit que el llibre l'han impulsat "perquè el que va passat el novembre de 1982 va ser molt gros, un dels tres fets més importants de la Seu al segle XX", perquè "hi va haver un abans i un després dels aiguats" i per recordar les catorze víctimes mortals de l'aiguat, entre les quals hi havia el seu pare, com també els danys de tota mena que va causar. En comparació amb un altre llibre que s'havia impulsat anteriorment, l'extinent d'alcalde de la Seu en destaca que hi ha dedicat més temps, en aquesta nova publicació s'hi pot trobar força més informació sobre com es va viure l'episodi a Andorra, gràcies a la col·laboració d'institucions com el Govern andorrà, l'Arxiu Nacional, el Comú de la Massana i els serveis cartogràfics. En l'elaboració d'aquesta part hi han col·laborat Eron Estany i l'escriptor Iñaki Rubio.

Francesc Viaplana ha subratllat la importància de recordar aquells fets i també els molts altres aiguats que han patit la Seu i el Pirineu al llarg de la història. L'alcalde de la Seu recorda que les inundacions de 1982 "van picar molt fort especialment a la nostra ciutat, a l'Alt Urgell, la Cerdanya i Andorra" i que "va ser un moment de màxima crisi". Per això, troba important "mantenir el record viu per no oblidar-lo", tenint en compte que el canvi climàtic afavoreix que aquests episodis puguin ser més freqüents.

En la mateixa línia, Amadeu Gallart ha remarcat la importància d'estar preparats per si arriba un altre aiguat, tenint en compte que el període de retorn d'aquests fenòmens a la vall del Segre sol ser d'entre quaranta i cent anys. Tot i això, Gallart creu que al llarg dels darrers anys s'ha fet una bona tasca, com la canalització, i que si tal com es preveu "el Segre manté aquest costum i fa sentir la seva veu amb potència", aquesta vegada "tindrà una resposta adequada". Durant l'acte es va alertar de la necessitat de netejar la llera del riu per evitar agreujar les possibles riuades.

Visita guiada i exposició commemorativa

Els actes commemoratius del 40è aniversari dels aiguats també inclouen aquest cap de setmana una visita guiada per conèixer les causes de la desaparició, el novembre de 1982, del poble vell del Pont de Bar. L'activitat, a càrrec del geòleg Albert de Gràcia, es durà a terme en aquesta mateixa població del Baridà, aquest dissabte a les 4 de la tarda.

Paral·lelament, fins al final d'aquest mes es pot veure a l'Espai Ermengol l'exposició que recorda els fets del 7 i 8 de novembre de 1982. Aquesta mostra recupera en part els documents, fotografies i vídeos que ja es van fer servir per a la mostra que es va impulsar l'any 2002, quan se'n va commemorar el vintè aniversari.

  • Presentació del llibre 'Aiguat!'
    Presentació del llibre 'Aiguat!'
  • Presentació, a la Sala de la Immaculada, del llibre 'Aiguat! 1982-2022. Quaranta anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra'
    Presentació, a la Sala de la Immaculada, del llibre 'Aiguat! 1982-2022. Quaranta anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra'

Mostrar formulari de contacte